Boli

#Colposcopia #explicatii #medici #interviu

Colposcopia explicata pe intelesul tuturor

Colposcopia este una dintre cele mai importante metode de investigare ginecologica si este recomandata pentru investigarea unei leziuni prezente la nivelului colului uterin, in cazul obtinerii unui rezultat de citolologie cervicala modificat sau in cazul unei infectii persistente cu o tulpina de HPV cu risc oncogen crescut.

Frecvent, in urma consultatiei ginecologice, a rezultatului testului Papanicolau la care se adauga mai recent testarea HPV, medicul ginecolog poate decide daca e necesar sa efectuati colposcopia pentru a confirma sau infirma prezenta unei displazii cervicale. Colposcopia este o metoda de diagnosticare neinvaziva, rapida, insa foarte eficienta in diagnostivul displaziiilor cervicale.

Dr. Laura Leonte, Medic primar Obstetrica - Ginecologie al Donna Medical Center, va impartaseste cele mai importante lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie inainte, in timpul si dupa efectuarea colposcopiei.

Cand e recomandata efectuarea colposcopiei?

Dr. Laura Leonte: De cele mai multe ori, medicul ginecolog recomanda colposcopia daca rezultatele testului Babes Papanicolau prezinta valori anormale sau examenul ginecologic evidentiaza prezenta unei leziuni cervicale. Frecvent leziunile cervicale sunt complet asimptomatice si, din acest motiv, consultul ginecologic, efectuarea periodica a testului Papanicolau si preferabil a testului HPV, sunt obligatorii. Sangerarile intermenstruale si mai ales sangerarile dupa contactul sexual sunt foarte sugestive pentru prezenta unei leziuni cervicale.

Cum trebuie sa se pregateasca pacienta pentru colposcopie?

Dr. Laura Leonte: Femeile care se pregatesc de colposcopie trebuie sa stie ca exista cateva restrictii si recomandari. E important sa ii spui medicului despre alergiile de care suferi, de tratamentul medicamentos pe care l-ai luat in ultima perioada sau de o eventuala sarcina.

Programeaza vizita la medic pentru colposcopie astfel incat sa fii in afara perioadei de menstruatie, de preferat cu cel putin 4 zile dupa oprirea sangerarii. Cu doua zile inainte de procedura, sunt interzise contactul sexual, utilizarea tampoanelor interne sau a cremelor vaginale si efectuarea dusurilor vaginale.

Cu 30-60 de minute inainte de colposcopie, poti lua un antialgic fara prescriptie medicala, pentru a diminua disconfortul din timpul investigatiei. Anxietatea dinaintea procedurii poate fi redusa daca vorbesti deschis cu medicul tau si el te va ajuta sa te relaxezi. Colposcopia creeaza un disconfort minim si este foarte bine suportata de catre pacienta.

Cum se desfasoara aceasta investigatie?

Dr. Laura Leonte: Pentru realizarea colposcopiei este folosit un sistem optic special. Cu ajutorul lui, ginecologul examineaza peretele vaginal si portiunea vaginala a colului uterin. Ca medicul sa poata efectua colposcopia, va fi nevoie sa stai in pozitie ginecologica.

Peretii vaginali vor fi departati usor cu speculul astfel incat sa poata analiza colul uterin. Colposcopul ce contine sistemul optic este folosit la o distanta de 20--30 cm de vagin. Folosind o sursa de lumina, ginecologul examineaza aspectul cervixului folosind examinarea directa si apoi tratarea colului cu o solutie de acid acetic si o solutie iodata care vor evidentia zonele suspecte.

Daca exista anomalii colposcopice medicul va realiza o biopsie si va trimite specimenul colectat pentru examenul anatomopatologic. Dupa procedura apar mici sangerari care se rezolva prin tratamente specifice.

Ce urmeaza dupa realizarea colposcopiei?

Dr. Laura Leonte: Recomandarile dupa colposcopie variaza, in functie de ceea ce descopera medicul in timpul investigatiei.

Ce mesaj le transmiteti pacientelor carora le-a fost recomandata colposcopia?

Dr. Laura Leonte: Importanta acestei investigatii e incontestabila deoarece ne permite un diagnostic precis. Frica si amanarea unui diagnostic nu rezolva nimic, din contra, pot duce la agravarea unei displazii cervicale care putea fi tratata in timp util prin metode mai putin invazive.

In aceste situatii, recomand cu tarie realizarea colposcopiei. Timpul este foarte pretios pentru orice femeie care a obtinut rezultate anormale la testul Papanicolau sau se confrunta cu simptome ce pot indica o afectiune grava.

Dr. Laura Leonte
Medic primar Obstetrica - Ginecologie
Competenta si Supraspecializare in Colposcopie

 

Donna Medical Center
www.donna-medicalcenter.ro
Contact si Programari
021.252.32.32 / 0374.080.008

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare