Boli

#raspunsuri #hemoroizi #colonoscopie #intrebari frecvente

Colonoscopie - raspunsuri la cele mai frecvente intrebari

Pentru multi oameni, examenul de colonoscopie reprezinta un subiect tabu pe care nu il pot discuta cu usurinta. Cand vorbim de colonoscopie cu apropriati sau prieteni, avem in unele cazuri de infruntat nu numai bariere de tip social, dar si psihologic. De aici se nasc si o serie de intrebari la care incercam sa raspundem in acest articol.


1. Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o procedura medicala foarte comuna realizata in mod obligatoriu de un medic specialist ce presupune examinarea interiorului intestinul gros cu un tub foarte subtire din plastic, prevazut cu o camera si niste forcepsi in capatul acestuia (colonoscop). Aceasta procedura se efectueaza de obicei atunci cand dorim sa cautam polipi (sunt excrescente mici de piele), fisuri sau semne de cancer. Tubul este introdus prin pomparea unor cantitati mici de aer care ajuta sa pastreze colonul deschis si creaza un fel de presiune superficiala pentru o alunecare cat mai usoara. Cel care decide necesitatea acestui examen este medicul dumneavoastra, in functie de riscul dumneavoastra de cancer la colon.


2. Doare?

Nu. Examenul de colonoscopie nu este dureros. Pacientilor le este administrat de obicei un medicament care relaxeaza si induce o stare de somnolenta, astfel incat acestia nu simt nimic. Este posibil insa ca aerul pompat in timpul examenului sa provoace in unele cazuri, temporar, disconfort si crampe.


3. Pot aparea complicatii?

Ca si in cele mai multe teste medicale, complicatiile sunt posibile. Unele pot fi grave - de exemplu, sangerarea si sau perforarea colonului, dar acestea sunt foarte putin frecvente. Asigurati-va ca ati inteles cum functioneaza acest test si ca alegeti un medic profesionist si o clinica de renume.


4. Cum sa ne pregatim pentru colonoscopie?

Inainte de colonoscopie va trebui sa mergiti la baie destul de des, deoarece pregatirea se bazeaza pe laxative si eventual clisme. Se recomanda consumul multor ceaiuri diuretice, si de asemenea consumul de alimente sub forma lichida cu 2-3 zile inainte de procedura. Multi oameni considera pregatirea intestinului ca fiind cea mai rea parte a acestor teste. Este de asemenea posibil sa aveti nevoie sa urmati un regim alimentar special.


5. Cum va veti simti dupa procedura?

Marea majoritate a pacientilor nu au nici o problema dupa un examen de colonoscopie. Din cauza medicamentelor anestezice puteti experimenta ameteala si un usor disconfort, astfel incat veti avea nevoie de cineva care sa va duca acasa iar cei mai multi oameni incep munca abia a doua zi.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare