Boli

#colon #colonoscopie #colonoscopie clasica #colonoscopie virtuala #cancer colon

Colonoscopie clasica sau colonoscopie virtuala?

Colonoscopia este o interventie medicale semiinvaziva prin care se previne cancerul de colon. Este necesara si pentru indepartarea polipilor sau tumorilor canceroase. Poti opta pentru colonoscopia clasica, mai dureroasa si invaziva, si colonoscopia virtuala, realizata cu ajutorul unui computer, nedureroase, dar mai putin eficienta.

Iata ce trebuie sa stii despre aceasta interventie:
 

Ce este colonoscopia


Colonoscopia este explorarea endoscopica prin care se poate vizualiza mucoasa din interiorul canalului anal, a colonului si a ultimilor 10 centimetri din intestinul subtire . Prin aceasta procedura medicala se poate identifica prezenta hemoroizilor, fisurilor anale, inflamatiei mucoasei colonului, polipilor, tumorilor sau surselor de sangerare.
 

Tipuri de colonoscopie


Colonoscopia clasica se realizeaza cu un sistem optic flexibil, cu o camera de luat vederi sau cu vizualizare doar de catre medicul examinator. Prin colonoscopia clasica pot fi indeparti polipii de colon, corpii straini, parazitii si pot fi luate biopsii si cauterizate anumite rani.

Pentru o vizualizare optima, colonul trebuie golit in totalitate de continut. Inainte cu 1- 3 zile, pacientul trebuie sa urmeze o dieta bogata in lichide. In ziua de dinaintea procedurii, pacientul trebuie sa ia un laxativ cu o cantitate mare de lichide. Uneori sunt necesare si clisme.

Dupa colonoscopie, pacientii nu mai au voie sa sofeze timp de 12 ore, din cauza efectului sedativ al medicamentelor administrate.

Colonoscopia virtuala este o explorare noninvaziva care utilizeaza computerul. Nu este o procedura dureroasa, insa prin colonoscopia virtuala nu se pot vedea polipii mai mici de 5 mm, nu se pot inlatura si nici nu se pot lua biopsii.

Pentru a obtine rezultate bune, pacientul trebuie sa aiba colonul foarte bine curatat. Colonoscopia virtuala este o metoda sigura, eficienta si bine tolerata de pacienti. Interventia dureaza 10 - 20 de minute si nu necesita sedare ca in cazul colonoscopiei clasice.
 

Cand este necesara colonoscopia


Colonoscopia este necesara in anumite situatii, la recomandarea medicului:

  • pierderi de sange prin scaun;
  • anemie;
  • lipsa de fier;
  • dureri abdominale;
  • constipatie;
  • diaree;
  • suspiciune de cancer de colon sau rect ;
  • polipi;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • scadere in greutate ;
  • extragere de corpi straini din colon sau rect.

 

Interventii relizate cu ajutorul colonoscopiei


Cu ajutorul colonoscopiei se pot indeparta polipii si se pot opri sangerarile. Indepartarea polipilor este o interventie chirurgicala care se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special cu ajutorul caruia se taie si coaguleaza polipii de pe suprafata mucoasei. Aceasta interventie este eficienta pentru prevenirea cancerului.

Tot cu ajutorul colonoscopiei se pot reduce si sangerarile de la nivelul ulcerelor rectale. Sangerarea poate fi oprita prin mai multe metode: prin injectare de adrenalina, clipuri metalice sau electrocoagulare.
 

Cat costa o colonoscopie


In functie de clinica la care mergi, pretul unei colonoscopii incepe de la 200 de lei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare