Boli

#raport Colectiv Ministerul Sanatatii #victime colectiv #colectiv

# COLECTIV Ministerul Sanatatii recunoaste lipsa dotarilor din spitale si a personalului medical

In cazul ranitilor din Colectiv, in doar sase din cele 11 spitale in care au fost internate victimele a fost posibila izolarea acestora, dupa cum arata un raport al Ministerului Sanatatii dat publicitatii luni. O alta problema semnalata in cazul tragediei a fost lipsa personalului de ingrijire pentru pacientii critici.

Raportul elaborat la solicitarea Ministerului Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti arata ca normele de igiena, dezinfectie, inclusiv asigurarea de substante necesare pentru acestea, precum si managementul deseurilor au fost respectate in toate spitalele.

“In spitale lipseste sau este insuficient personalul specializat necesar controlului si prevenirii infectiilor nosocomiale (medic microbiolog, medic epidemiolog, medic infectionist), iar personalul de ingrijire dedicat (pentru unul - doi pacienti critici) este mai mult decât insuficient, ceea ce determina ca riscul de infectie sa creasca, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

“Aceste neajunsuri cu cauze diverse au fost acumulate in timp si se datoreaza in principal modului de organizare a unitatilor sanitare impus de limitarile arhitectonice ale acestora si lipsei de personal medical”, se mai spune in comunicat.

Pe de alta parte, nu au fost identificate cazuri in care personalul medical sa nu-si fi facut corect datoria. Dimpotriva, prin efortul lor, medicii, asistentii medicali si alti membri ai echipelor medicale au
reusit sa trateze cu succes majoritatea pacientilor internati in spitalele pe care le deservesc

in urma acestor rezultate, ministrul Sanatatii a dispus elaborarea unui plan national de actiune, cu obiective pe termen scurt, mediu si lung.

Pe termen scurt, se impune infiintarea unui grup de monitorizare si evaluare a activitatilor destinate controlului si prevenirii infectiilor nosocomiale si a rezistentei la antibiotice. De asemenea, o prioritate o va constitui implementarea unor masuri care sa incurajeze diagnosticarea si raportarea corecta si in timp util a infectiior nosocomiale, in vederea instituirii masurilor de prevenire si control ale acestora.

Pe termen mediu, Ministerul Sanatatii are in vedere reinfiintarea specialitatii de microbiologie medicala, adoptarea curriculei si a documentatiei necesare formarii de specialisti in domeniu si stimularea angajarii de medici infectionisti si epidemiologi in spitale de urgenta si constituirea echipei complexe pentru controlul infectiilor (microbiolog, epidemiolog, infectionist).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare