Boli

#tratament #boala psihica #cleptomanie #furt

Cleptomania, nevoia compulsiva de a fura

Afectiune mult mai frecvent intalnita decat s-ar crede - cleptomania - se traduce printr-o nevoie incontrolabila de a fura obiecte, de cele mai multe ori fara valoare. Acest tip de furt nu este comis in scopul de a obtine un obiect util, ci mai degraba de a raspunde unei nevoi compulsive. De aceea, un cleptoman nu trebuie sa se confunde cu un hot obisnuit.

Cleptomania este cunoscuta inca din cel de-al XIX-lea secol. Se estimeaza ca peste 5% dintre hoti sufera de aceasta tulburare psihica, majoritatea cleptomanilor fiind femei. Din pacate, viata sociala, atat profesionala, cat si privata, a cleptomanilor este puternic perturbata.

Cleptomania se manifesta prin semne evidente

Caracterizata printr-o nevoie maladiva constienta sau inconstienta, cleptomania ii obliga pe anumiti indivizi sa sustraga obiecte, fara sa se gandeasca o clipa la consecinte. Principalele simptome ale cleptomaniei sunt enumerate intr-un manual despre tulburarile mentale realizat de catre specialistii americani.

Un cleptoman va raspunde afirmativ la cinci criterii precise:

  • Nevoie incontrolabila si repetata de a fura;
  • Nivel de adrenalina puternic in momentul comiterii furtului;
  • Sentimente de bucurie dupa ce furtul a fost comis;
  • Furtul nu are niciun mobil precis si nu este legat de idei delirante sau halucinatii;
  • Obiectivul furtului nu este acela de a beneficia material dupa vanzarea obiectelor furate.

In majoritatea cazurilor, cleptomanul fura obiecte inutile cum sunt brichetele, produsele de machiaj, mici obiecte de decor etc. Niciodata nu-i sunt de folos, de aceea de cele mai multe ori le da altcuiva sau pur si simplu le arunca.

Unele persoane bolnave de cleptomanie resimt un sentiment de culpabilitate, ceea ce le face inconstient sa se opreasca. Un alt aspect foarte important este acela ca un cleptoman nu isi premediteaza niciodata furturile, tot ceea ce face se produce intr-un mod impulsiv.

Cleptomania este o afectiune dificil de suportat. Constienta de raul pe care il face, o persoana cleptomana devine depresiva si sufera tulburari de comportament alimentar, chiar poate recurge la abuzul de droguri sau alcool.
Cateva studii de specialitate arata ca bolnavii de cleptomanie sunt in majoritatea cazurilor femei, in varsta de aproximativ 35 de ani, care au inceput sa fure de la 20 de ani.

Cauzele aparitiei cleptomaniei

Inca nu se cunosc cu precizie care ar fi cauzele aparitiei cleptomaniei. Totusi se presupune ca aceasta tulburare psihica ar fi cauzata de o lipsa de serotonina (un neurotransmitator). Anumiti psihologi explica aceste furturi repetate printr-o nevoie de a suplini o lipsa sau o insatisfactie apasatoare (sexuala, de exemplu), gasind astfel un mod de consolare.

Alti specialisti considera ca aceasta tulburare este cauzata de un posibil abandon din copilarie. Stresul poate de asemenea accentua aceasta tulburare, antrenand episoade de cleptomanie.

Tratamentul cleptomaniei

In primul rand, cleptomanul trebuie sa inteleaga gravitatea faptelor sale si sa accepte sa fie tratat. In ceea ce priveste tratamentul, terapia comportamentala si cognitiva se dovedeste pana in prezent singura solutie. Acesteia se adauga medicamentele antidepresive. In anumite cazuri, se poate recomanda chiar si sexoterapia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare