Boli

# utilizare carje #recuperare #carje

Ce trebuie sa stiti despre utilizarea carjelor in procesul de recuperare?

 

Carjele reprezinta acel dispozitiv de mobilitate care transfera greutatea de la picioare la partea superioara a corpului. Ele sunt adesea intrebuintate de oamenii care nu isi pot folosi picioarele pentru a-si sustine greutatea, din diverse motive precum: fracturi, refaceri post operatorii (perioada de dupa o interventie chirurgicala de la nivelul membrului), o entorsa.

 

 

Este util de stiut ca greutatea plasata pe un picior afectat, poate impiedica ranile sa beneficieze de o vindecare mult mai rapida.

Dupa un eveniment nefericit sau o situatie extrema, specialistul ortoped este cel care poate indica momentul cand pot fi utilizate carjele. Profesionistul in domeniul sanatatii este cel mai indicat sa ofere sfaturi si in special informatii cu privire la care este perioada potrivita pentru a utiliza aceste obiecte.

In functie de particularitatile, analizele si radiografiile reiesite utilizarea carjelor trebuie sa fie efectuata dupa o serie de factori de care este bine sa se tina cont.

In primul rand, cantitatea de greutate care se poate pune pe un picior afectat depinde cat de grava a fost ranirea. Ghidarea va fi data de medicul care supravegheaza intregul parcurs de recuperare si timpul necesar utilizarii carjelor va depinde in principal de rana, dar si cat de repede raspunde organismul tratamentului prin recuperarea adecvata.

Este important sa urmati sfatul medicului si daca acesta indica, sa participati activ la toate programele de recuperare si sedintele cu exercitii specifice.

Utilizarea carjelor are in componenta si potrivirea lor (montat, asamblat, dimensiuni), asa incat ele sa se potriveasca in mod adecvat fiecarui utilizator.

Ce va indica sfaturile de siguranta?

Acestea presupun ca mainile sa se sprijine corect in carje, astfel incat sa nu se afecteze suplimentar nici incheietura mainii si nici cotul.

De asemenea, nu uitati sa va asigurati ca suruburile sunt stranse complet si corect, iar dopurile din cauciuc sunt orientate bine. Greutatea trebuie sa treaca prin maini, asadar incercati sa nu suprasolicitati membrele superioare.

Atunci cand sunteti in casa, nu umblati in sosete deoarece sunt prea alunecoase, iar daca va aflati in exterior, luati pantofi de sprijin cu talpa antiaderenta, eventual indicati tot de medic (cu talpa ortopedica). Utilizati ascensoarele in cazuri extreme si incercati pe cat posibil sa aveti ajutor in preajma, daca nu va simtiti extrem de sigur.

Atunci cand va aflati intr-o astfel de situatie nedorita, mersul pe jos poate insemna o adevarata provocare. Asadar, nu permiteti carjei sa se deplaseze prea mult in lateral si sa va dezechilibreze.

Cat despre urcatul scarilor, specialistii recomanda sa puneti piciorul bun inainte si apoi impingeti in sus cu ajutorul carjelor si sa aduceti la acelasi nivel si piciorul afectat. Coboratul presupune ca dispozitivul ajutator sa fie pozitionat in partea de jos, evitand astfel sa puneti greutatea pe piciorul afectat (mai ales in perioada critica).

Asigurati-va ca sunteti echilibrat  si nu incercati miscari bruste daca pozitia este incomoda sau suprafata indica probleme.

Nu uitati ca rabdarea si calmul trebuie sa insoteasca toate sfaturile de mai sus, mai cu seama cu cat perioada de recuperare inseamna de cele mai multe ori si intervale indelungate de timp.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului