Boli

#periuta de dinti #utilizari periuta de dinti #bacterii baie

Ce trebuie sa stii despre periuta de dinti

Stiai ca periuta de dinti adaposteste peste 100 de milioane de bacterii, inclusiv E.coli, care provoaca diaree, si stafilococ, care provoaca infectii ale pielii. Nu trebuie insa sa te panichezi. Ai grija de cateva lucruri si vei evita problemele.
 

O gura plina de bacterii


In cavitatea bucala se gasesc sute de microorganisme. Majoritatea acestor bacterii sunt benefice. Problemele apar atunci cand se produce un dezechilibru, iar bacteriile nocive invadeaza organismul.

Este important sa tinem cont ca placa bacteriana contine bacterii care sunt transferate pe periuta de dinti de fiecare data cand o folosim.
 

Periuta de dinti te poate imbolnavi?


In majoritatea cazurilor, periuta de dinti nu produce afectiuni severe. Indiferent de cate bacterii se afla in cavitatea bucala, organismul uman este capabil sa se apere in fata infectiilor.

Insa, in anumite cazuri, bacteriile de pe periuta de dinti pot duce la infectii serioase.

Este astfel important sa ai grija de modul in care folosesti periuta de dinti, cum o depozitezi si cat de aproape este de toaleta.
 

Nu lasa periuta de dinti in apropierea toaletei


Majoritatea bailor au dimensiuni mici, iar toaleta este in imediata apropiere a chiuvetei, deasupra careia se afla si periuta de dinti.

De fiecare data cand tragi apa la toaleta, bacteriile se amana in aer si apoi se depoziteaza pe obiectele din apropiere. Este astfel indicat sa asezi periuta cat mai departe de toaleta.

De asemenea, atunci cand folosesti periuta de dinti, ai grija sa te speli pe maini inainte.
 

Cum sa pastrezi periuta de dinti


Daca vrei ca periuta ta de dinti sa aiba cat mai putine bacterii, este indicat sa o pastrezi curata si uscata. De asemenea, periuta de dinti trebuie sa stea vertical, intr-un suport special. Evita sa o lasi pe orizontala.

Si nu in ultimul rand, periuta nu trebuie folosita de mai multe persoane.
 

Cat de eficiente sunt produsele pentru curatarea periutei de dinti


Pe piata se gasesc numeroase produse pentru curatarea si ingrijirea periutei de dinti. Unele dintre aceste produse sunt eficiente, insa altele nu pot indeparta bacteriile.
 

Cand sa inlocuiesti periuta de dinti


Cea mai buna masura prin care poti limita bacteriile de pe periuta de dinti este sa o inlocuiesti regulat. Specialistii recomanda ca periuta de dinti sa fie inlocuita la fiecare 3 luni. Daca parul periutei este uzat, esti bolnav sau ai sistemul imunitar slabit, periuta trebui schimbata chiar si mai des. Acelasi lucru se aplica si in cazul periutelor electrice.

De fiecare data cand te gandesti sa sari peste periatul dintilor, gandeste-te la cate bacterii se adapostesc in cavitatea bucala si cum iti pot acestea influenta sanatatea.

Bacteriile din cavitatea bucala cauzeaza afectiuni gingivale, carii si respiratie urat mirositoare. Ai grija sa iti periezi dantura zilnic, pentru a indeparta cat mai repede o parte din bacterii.

Clatirea cavitatii bucale cu apa de gura antibacteriana dupa periere ajuta de asemenea la reducere placii bacteriene care duce la gingivita si alte afectiuni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare