Boli

#lupus #boli autoimune #sistemul imunitar #simptome lupus

Ce trebuie sa stii despre lupus

Lupusul este o afectiune autoimunitara severa care afecteaza intreg organismul si poate fi fatala. Este mai des intalnita in randul femeilor si persoanelor tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani. Lupusul nu se vindeca, insa exista numeroase medicamente si tratamente care amelioreaza simptomele.

 

Ce este lupus


Lupusul este o afectiune inflamatorie cronica care apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace propriile organe si tesuturi. Inflamatiile cauzate de lupus pot afecta numeroase parti ale organismului, printre care incheieturile, pielea, rinichii, celulele de sange, creierul, inima sau plamanii.

Aceasta afectiune poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele sunt similare altor boli. Cel mai distinctiv semn al bolii apare in majoritatea cazurilor de lupus si se caracterizeaza printr-o mancarime si iritatie care se aseamana cu aripile unui fluture.

Anumite persoane se nasc cu predispozitia catre lupus, iar boala poate fi declansata de infectii, anumite medicamente sau lumina solara. Lupusul nu se poate vindeca, insa exista numeroase tratamente care controleaza simptomele.
 

Simptomele lupusului


Simptomele lupusului pot aparea spontan si se pot dezvolta treptat, pot fi temporare sau permanente. Majoritatea persoanelor care sufera de lupus se confrunta cu scurte episoade in care simptomele se agraveaza, apoi se amelioreaza pentru a disparea complet pentru o perioada. Simptomele lupusului depind de stadiul in care boala se afla.

Printre cele mai comune semne ale lupusului se numara:

  • oboseala
  • febra
  • iratii pe obraz sub forma aripilor unui fluture
  • degete care devin albe sau albastre atunci cand sunt expuse la frig sau in situatii stresante
  • respiratie sacadata
  • dureri toracice
  • ochi uscati
  • dureri de cap
  • confuzie
  • pierderea temporara a memoriei.


Cauzele lupusului
 

Lupusul apare atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase si poate fi cauzat de o combinatie de factori genetici si din mediul inconjurator. Printre cauzele lupusului se numara:

Lumina soarelui. Expunerea la lumina solara afecteaza pielea persoanelor predispuse la aceasta afectiune si cauzeaza iritatii si leziuni.

Medicamente. Lupusul poate fi cauzat si de o serie de medicamente prescrise pentru bolile cardiace sau sangvine. Si antibioticele favorizeaza declansarea acestei afectiuni. In acest caz, simptomele lupusului dispar odata cu incetarea administrarii medicamentelor respective.

 

Factori de risc si complicatii


Riscul de lupus este mai crescut in randul femeilor si persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani. Inflamatiile cauzate de lupus pot afecta numeroase zone ale organismului uman. Cele mai afectate sunt rinichii, creierul, sangele si vasele de sange, plamanii si inima. In acest fel pot aparea complicatii severe ale acestor organe, care pot duce chiar la deces.
 

Stilul de viata si lupusul


Persoanele care sufera de lupus, trebuie sa aiba mai multa grija cu sanatatea lor si sa aiba un stil de viata sanatos . Este foarte important ca persoanele care sufera de lupus sa se odihneasca corespunzator, sa evite expunerea indelungata la razele ultraviolete si sa foloseasca creme de protectie solara.

De asemenea, este foarte important sa fie activi, sa faca cat mai multa miscare si sa renunte la fumat. O alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume, este esentiala pentru persoanele care sufera de lupus.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare