Boli

#artrita #articulatii #dureri articulatii #guta #simptome guta

Ce trebuie sa stii despre guta

Guta este o afectiune serioasa, caracterizata prin dureri severe ale incheieturilor, fiind o forma de artrita. Stilul de viata haotic, consumul de alcool, tutun sau excesul de carne sunt factori care predispun la guta.
 

Ce este guta


Guta este caracterizata prin atacuri spontane de durere, roseata si rigiditate la incheieturi. Guta, o forma complexa de artrita, poate afecta pe oricine. Barbatii sunt mult mai predispusi la guta, insa femeile sunt mai susceptibile in special dupa menopauza .

Atacurile severe de guta pot fi atat de serioase incat te pot trezi peste noapte, in special cu senzatie de arsuri la degetul mare de la picioare. Incheieturile afectate sunt fierbinti, inflamate si rigide. Din fericire insa, guta este tratabila si exista si numeroase masuri prin care sa reduci riscul de guta.
 

Simptomele gutei


Simptomele gutei sunt intotdeauna acute, apar spontan, de cele mai multe ori noaptea si fara semne de avertizare. Printre aceste simtome se numara:

Durerile de incheieturi. Guta afecteaza in general incheieturile de la degetul mare de la picioare, insa poate afecta si talpa, genunchii, mainile si incheieturile mainilor. Durerile sunt de obicei severe dupa 12 - 24 de ore de la start.

Disconfort general. Dupa ce durerile severe dispar, disconfortul incheieturilor se mentine si poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Atacurile de guta urmatoare pot fi mult mai severe si pot dura mult mai mult timp.

Inflamatii si roseata. Incheieturile afectate devin inflamate, rigide si rosii.
 

Cand sa mergi la medic


Este indicat sa mergi imediat la medic. Netratata, guta poate duce la probleme severe. Mergi de urgenta la spital daca incheiturile sunt umflate si rosii, acestea fiind semne ale unei infectii.
 

Cauzele gutei


Guta apare atunci cand cristale de uree se acumuleaza in incheieturi, ceea ce duce la inflamatii si dureri severe. Cristalele de uree se formeaza atunci cand in sange exista prea mult acid uric.

Organismul uman produce acid uric atunci cand metabolizeaza purinele, substante care se gasesc in mod natural in organism, dar si in anumite alimente precum organe, ansoa, hering, sparanghel sau ciuperci.

In mod normal, acidul uric se dizolva in sange si este eliminat din organism prin urina. Exista insa si cazuri in care organismul produce prea mult acid uric, care se depune si inconjoara tesuturile, ducand la dureri, inflamatii si umflaturi .
 

Factori de risc


Stilul de viata. Alimentatia haotica si nesanatoasa, consumul de alcool si tutun maresc riscul de guta.

Bolile. Anumite afectiuni medicale, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul sau arteroscleroza predispun la guta.

Medicamantele. Medicamentele diuretice sau pentru hipertensiune maresc nivelul de acid uric din organism.

Varsta si sexul. Guta apare mai des la barbati decat la femei. Insa si femeile aflate la menopauza se pot confrunta cu aceasta problema.
 

Cum previi guta


Pentru a preveni guta este indicat sa consumi multe lichide, intre 2 si 4 litri de apa pe zi si sa limitezi consumul de bauturi carbogazoase .

Incearca sa eviti consumul de alcool si adopta o alimentatie sanatoasa , bazata pe fructe, legume, cereale integrale si lactate degresate.

De asemenea, este indicat sa consumi cat mai putina carne, in special carne de pui, care mareste nivelul de acid uric din sange.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare