Boli

#afectiuni respiratorii #pneumonie #infectii respiratorii #bronsita

Ce trebuie sa stii despre bronsita

Bronsita este o afectiune comuna in sezonul rece si se poate dezvolta in timpul unei raceli sau infectii respiratorii . Descoperita la timp se vindeca foarte repede, in cateva zile. Netratata insa, bronsita poate duce la pneumonie si alte afectiuni respiratorii severe.

 

Ce este bronsita


Bronsita este o inflamatie a tuburilor bronsice, care transporta aerul de la si catre plamani. Bronsita poate fi acuta sau cronica.

De cele mai multe ori, bronsita se dezvolta in timpul unei raceli sau altei infectii respiratorii. Bronsita accuta este o afectiune comuna, in timp ce bronsita cronica este o afectiune mai serioasa.

Se caracterizeaza prin inflamatia si iritatia constanta a tuburilor bronsice, cauzate in special de fumat.

Bronsita acuta se vindeca de obicei in cateva zile, fara a avea efecte secundare sau de durata. Unii pacienti pot continua sa tuseasca cateva saptamani dupa vindecarea bronsitei.
 

Simptomele bronsitei


Principalele simptome ale bronsitei sunt:

  • tuse;
  • mucus;
  • oboseala;
  • febra;
  • frisoane;
  • disconfort toracic.

 

Cand sa mergi la medic:

 

  • simptomele dureaza de mai mult de 3 saptamani;
  • nu pot dormi;
  • ai febra de peste 38 de grade;
  • stranuti;
  • nu poti respira.

 

Cauzele bronsitei


Bronsita acuta este cauzata de virusi, de obicei aceeasi virusi responsabili pentru gripe si raceli. Antibioticele nu distrug virusii, astfel ca acest tip de tratament nu este eficient pentru tratarea bronsitelor.

Principala cauza a bronsitei cronice este fumatul. Poluarea aerului, praful sau gazele toxice din mediul inconjurator contribuie la aceasta afectiune.
 

Factori de risc


Fumul de tigara. Persoanele care fumeaza sau care traiesc alaturi de fumatori sunt mult mai expusi riscului de bronsita.

Sistem imunitar slabit . Acest lucru este cauzat de raceli, gripe si alte afectiuni care afecteaza sistemul imunitar. Batranii si copiii sunt mult mai vulnerabili in fata infectiilor.

Expunerea la substante chimice. Daca lucrezi intr-un mediu toxic, unde trebuie sa lucrezi cu substante chimice, periculoase pentru plamani, esti mult mai expus riscului de bronsita.
 

Complicatii ale bronsitei


Bronsita se vindeca de obicei foarte usor, insa netratata la timp poate duce la pneumonie. Episoadele repetate de bronsita pot duce la astm, bronsita cronica, sinuzita sau tuberculoza.
 

Cum sa previi bronsita


Evita fumul de tigara. Fumul de tigara mareste riscul de bronsita cronica si emfizem.

Vaccineaza-te. Majoritatea cazurilor de bronsita se dezvolta in timpul unor gripe si raceli mai severe. Vaccinul antigripal te va proteja de aceste infectii.

Spala-te pe maini. Pentru a reduce riscul de infectii virale, spala-te pe maini cat mai des si foloseste si solutii dezinfectante.
 

Cum se trateaza bronsita


Atunci cand suferi de bronsita, este foarte important sa te odihnesti, sa urmezi tratamentul prescris de medic, sa bei multe lichide si eviti contactul cu aerul rece.

Pentru tratarea bronsitei, medicii iti vor prescrie antibiotice, medicamente pentru tuse si pentru reducerea inflamatiilor de pe caile respiratorii si plamani.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare