Boli

#durere #boli #medicament #antidepresive #calmante #depresie

Ce trebuie sa stii despre antidepresive

Tristete, depresie, anxietate, urmate de lacrimi... Se intampla din ce in ce mai des in ultima perioada ca oamenii sa apeleze la ajutorul calmantelor pentru a scapa de starile de nefericire provocate de diferite situatii din viata: pierderea serviciului, a casei in care locuiesc, a unei persoane dragi etc. In acele clipe, medicamentele antidepresive devin „cel mai bun prieten”.

Un studiu realizat de Ministerul Sanatatii dezvaluie o realitate extrem de dura. Vanzarile de antidepresive din farmacii au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului precedent, doar in primele trei luni ale lui 2009. O posibila explicatie ar fi criza economica si consecintele acesteia.

Iata cateva amanunte pe care este bine sa le stii cand vine vorba de administrarea de antidepresive:

  • Antidepresivele au nevoie de cel putin 4 zile pentru a-si face efectul.
  • Riscul de dependenta este mult mai mic fata de anxiolitice care pot crea aceasta stare cum se intampla in urma tratamentului cu diazepam.
  • Antidepresivele se elibereaza numai cu reteta medicala . Totusi, tratamentele cu antidepresive sunt prescrise in general de medicii generalisti, foarte putine persoane care sufera de stari anxioase, apeland la ajutorul specialistilor in psihiatrie. Pentru a-ti recomanda medicamentul potrivit, doctorul trebuie inainte de toate sa stabileasca de ce tip de depresie suferi.
  • Un calmant este o substanta chimica . Ingredientele unui medicament calmant sunt stimulente chimice care actioneaza direct asupra neurotransmitorilor din creier si fac sa dispara sentimentul de tristete.
  • Unele antidepresive au efect stimulant inlaturand oboseala fizica si psihica. Altele in schimb au o actiune sedativa care linstesc extrem de tare si duc la somnolenta.
  • Calmantele au rolul de a creste nivelul de serotonina din creier Serotonina este o substanta produsa de creier, responsabila de starea de bine si fericire.
  • Primele medicamente psihotrope au fost comercializate in anii ’50. De-a lungul timpului, acestea au beneficiat de descoperirile stiintifice.
  • Un tratament cu antidepresive dureaza in medie doua-trei saptamani pentru ca primele simptome sa dispara (aparitia umorului, a starii de bine). Dupa aceasta faza, medicul iti va evolua starea de sanatate si va recomanda, daca este cazul, sa urmezi in continuare tratamentul sau sa-l opresti.
  • Anumite antidepresive pot avea efecte secundare. Poti suferi de tulburari de atentie sau pot avea exact invers acela de a crea stari de anxietate mult mai intense, chiar ganduri suicidale.
  • La persoanele in varsta, calmantele pot provoca hemoragii gastrice si chiar pot diminua libidoul suscitand tulburari de erectie . Un studiu stiintific scoate in relief toxicitatea substantelor pentru sperma, ceea ce duce la alterarea fertilitatii masculine.
  • Este recomandat sa se evite combinarea medicamentelor.  Mai ales daca urmezi un tratament cu antidepresive, este indicat sa discuti cu medicul inainte de a lua un al medicament. De asemenea, daca urmezi un tratament pentru o boala cronica de care suferi, obligatoriu trebuie sa discuti cu un medic inainte de a lua antidepresive.

Stiati ca...

  • Saliva este un calmant natural de 6 ori mai puternic decat morfina? Un grup de cercetatori francezi a publicat un studiu in revista stiintifica „Proceedings of the National Academy of Sciences” in care specificau faptul ca opiorfina, substanta prezenta in saliva umana, actioneaza la nivelul celulelor nervoase ale coloanei vertebrale, stopand distrugerea proteinelor cu rol de calmare a durerilor.
  • Sarea este un antidepresiv natural? Un studiu realizat la Universitatea din Iowa demonstreaza ca sarea imbunatateste starea de spirit. S-a observat ca privarea de sare creeaza senzatia de apatie si chiar o stare asemanatoare renuntarii la droguri. Insa, un consum excesiv de sare poate provoca hipertensiune, din cauza excesului de sodiu.


Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare