Boli

#gat intepenit #torticolis

Ce este torticolisul si ce trebuie sa faci daca te trezesti cu gatul intepenit

Stii ce sa faci daca te trezesti intr-o dimineata cu gatul intepenit? Chiar daca este o afectiune frecventa, care dispare de la sine in cateva zile, torticolisul muscular (nu vorbim aici despre torticolisul congenital, care apare la nastere, sau despre cel spasmodic, o afectiune rara cunoscuta si sub denumirea de distonie cervicala) este o contractie dureroasa a musculaturii gatului, care iti limiteaza sau chiar blocheaza miscarile si te poate impiedica sa-ti duci la bun sfarsit sarcinile zilnice.

De obicei, torticolisul muscular apare cand ne miscam brusc gatul dupa o noapte in care am dormit „stramb”, adica intr-o pozitie incorecta sau nefireasca. O masura ideala de preventie ar fi sa te asiguri ca dormi pe o perna care ofera un sprijin adecvat gatului si care sustine vertebrele cervicale intr-o pozitie corecta (in continuarea coloanei vertebrale). Totusi, in unele cazuri afectiunea poate surveni chiar si in urma unei miscari bruste in timpul activitatilor zilnice, mai ales daca e frig si esti transpirat, asa ca nu e suficient sa dormi pe o perna ortopedica.

Iata ce trebuie sa faci daca, in ciuda tuturor precautiilor, ajungi sa te confrunti cu o senzatie de jena, disconfort sau rigiditate a gatului si daca nu iti poti ridica sau misca normal capul.

Adreseaza-te medicului

Daca durerea nu este chiar insuportabila si gatul nu ti-a intepenit intr-o pozitie anormala, facand dificile chiar si cele mai simple sarcini, poate ca esti tentat sa sari peste vizita la medic. Ideal ar fi sa primesti un diagnostic avizat, precum si un tratament care sa tina cont de istoricul medical si de alte medicamente pe care le iei si cu care ar putea interactiona. Daca nu este posibil acest lucru, citeste cu atentie prospectul medicamentelor (de obicei, pentru un torticolis muscular banal sunt recomandate miorelaxante, antiinflamatoare si analgezice) ca sa vezi care sunt contraindicatiile. De exemplu, un analgezic precum aspirina nu trebuie luat in combinatie cu un antiinflamator precum Flamexin. Acidul acetilsalicilic din aspirina scade nivelul plasmatic al piroxicamului din Flamexin si creste riscul reactiilor adverse.

Odihneste-te

Ideal ar fi sa iti iei o zi libera de la serviciu ca sa te poti odihni suficient, in pozitii care nu-ti provoaca durere. Un masaj este recomandat, fie ca ti-l face un prieten, fie un maseur sau un kinetoterapeut, dar chiar si in cazul in care nu are cine sa te ajute, poti apela la un aparat de masaj cervical. Insa ai grija, odihna nu inseamna repaus total. Nu trebuie sa lasi ceafa sa intepeneasca, asa ca e bine sa faci exercitii usoare pentru ca muschii sa-si recapete flexibilitatea. Fii atent sa nu faci miscari bruste si, in cazul in care durerea este totusi prea puternica, opreste-te.

Stai la caldura

Caldura relaxeaza muschii intepeniti si iti usureaza miscarile, asa ca evita frigul. Fa un dus sau o baie calda si pune-ti pe gat un saculet cu sare incalzita, dar ai grija sa nu fie prea fierbinte. O arsura e chiar ultimul lucru de care ai nevoie cand te chinuie durerile si nu mai poti sa-ti misti capul.

E bine sa intampini cu retinere sfaturile celor din jur. Exista multe leacuri din popor pe care colegii si prietenii se vor grabi sa ti le impartaseasca atunci cand ai gatul intepenit, de la compresele cu otet de mere, pana la feliile de ridiche cruda aplicate pe ceafa si doua cani pe zi de fiertura de arpacas cu ghimbir. Chiar daca multe dintre acestea sunt inofensive, nu te baza exclusiv pe ele.

Asigura-te ca stai confortabil la caldura, ca te odihnesti si ca, in masura in care este posibil, faci o vizita la medic, si foarte curand vei uita ca ai avut gatul intepenit.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului