Boli

#quercetina #covid-19 #tratament

Ce este quercetina si de ce se foloseste in tratamentul COVID-19

In ultima perioada s-a vorbit tot mai des despre Quercetina, aceasta regasindu-se si in protocoalele de tratament si profilaxie COVID 19. Dar ce este Quercetina si ce efecte are aceasta asupra sanatatii noastre? Raspunde cititorilor acasa.ro, Simona Nica, medic medicina generala si expert Biosunline.

 

Dr Simona Nica spune astfel ca Quercetina este un flavonoid care se gaseste in plante, fructe si legume si nu poate fi sintetizat de organism. Daca va intrebati unde putem gasi acest flavonoid, ei bine, comuna ceapa are cel mai mare continut de quercetina cunoscut (200-600 mg / kg). O sursa deosebit de bogata in quercetina este si salcamul japonez, insa aceasta se regaseste si in anumite alimente: mere, conopida, struguri, spanac, capsune, rosii, ceai sau nectarine.

„Desi quercetina se gaseste frecvent in multe dintre alimentele incluse intr-o dieta sanatoasa, pot fi necesare suplimente pentru dozele terapeutice ale acestui puternic antioxidant”, spune medicul de la Biosunline.

Ce proprietati are Quercetina?

Specialistul precizeaza ca aceasta substanta are puternice proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antihistaminice, antitumorale, antivirale si de stimulare a imunitatii. Inca din 1977 exista studii clinice care au dovedit ca proprietatile quercetinei ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor in cadrul multor afectiuni, inclusiv: infectii respiratorii, alergii nazale, boli cardio-vasculare si cancer.

„Quercetina a fost investigata in ultimii ani pentru posibilul sau efect antiviral asupra mai multor membri ai familiei Coronavirus. Exista dovezi ca administrarea concomitenta de vitamina C si quercetina exercita o actiune antivirala sinergica datorita proprietatilor antivirale si imunomodulatoare suprapuse si capacitatea vitaminei C de a recicla quercetina, sporind eficacitatea acesteia”, a mai precizat dr Simona Nica.

Cum ajuta aceasta in tratarea coronavirusului?

Astfel, explica specialistul, combinatia dintre quercetina si vitamina C perturba intrarea, replicarea, activitatea enzimatica si asamblarea virusului, si, in acelasi timp, stimuleaza raspunsul imun.

Blocarea intrarii virusului in celule reprezinta strategia cheie si quercetina impiedica fuziunea membranei virale pentru ambele virusuri: gripal si SARS-Cov in vitro. Cele mai recente protocoale terapeutice sustin administrarea de quercetina, vitamina C, vitamina D3, Zn si melatonina, atat profilactic, cat si la pacientii cu simptomatologie usoara COVID-19.

„Quercetina este considerata sigura la dozele recomandate de 250 mg-500 mg/zi, dar intotdeauna este mai bine sa intrebati medicul sau farmacistul inainte de orice tratament cu suplimente alimentare. Pentru femeile gravide sau care alapteaza, este recomandat sa consulte intotdeauna medicul inainte de a administrarea oricarui supliment alimentar”, subliniaza specialistul.

Surse: Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19) Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli, Max Berrill, John D. Catravas and Paul E. Marik

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare