Boli

# colagen organism # rol colagen #colagen frumusete #organism #colagen

Ce este colagenul si ce rol are pentru mentinerea frumusetii

Colagenul este o substanta proteica, produsa in mod natural de organism, fiind prezenta in sistemul osos, sistemul muscular si cel digestiv, dar si in piele si in articulatii. Rolul colagenului este unul extrem de important in regenerarea celulara si a tesuturilor conjuctive. Pana la 30 de ani, organismul produce in mod natural colagen, insa dupa aceasta varsta, productia scade treptat, asa ca este necesar sa stii ce este colagenul si care sunt beneficiile sale.

Nivelul de colagen din organism poate fi afectat si de o serie de factori externi, cum ar fi fumatul, poluarea, expunerea la soare sau consumul excesiv de zaharuri. Scaderea nivelului de colagen poate duce la degradarea aspectului pielii, pierderea energiei, reducerea tonusului muscular si la atenuarea funcțiilor vitale ale corpului.

Impreuna cu elastina, colagenul asigura buna functionalitate a intregului organism, in special a pielii, a oaselor si a articulatiilor. Colagenul confera elasticitate pielii si tesuturilor, stimuleaza regenerarea celulara, dar si vindecarea si cicatrizarea ranilor. Practic, colagenul functioneaza ca un adeziv natural la organismului, avand un rol important in mentinerea frumusetii.

Colagenul are efect anti-imbatranire

Unul dintre efectele benefice ale colagenului este cel anti-imbatranire, deoarece aceasta substanta din organism sporeste elasticitatea si fermitatea pielii si previne aparitia ridurilor si a celulitei. Colagenul inseamna 70% din cantitatea totala de proteine care se regaseste la nivelul pielii, asa ca acesta te ajuta sa iti pastrezi un ten tanar de-a lungul anilor. In acelasi timp, colagenul mentine articulatiile flexibile si puternice. De aceea, este necesar ca dupa 30 de ani sa suplimentezi aportul de colagen, daca vrei sa benefieciezi de efectele sale.

Stimularea cresterii parului si a unghiilor

Colagenul stimuleaza cresterea parului si a unghiilor, asa ca este important ca organismul sa aiba mereu un nivel optim de colagen. De asemenea, colagenul ajuta si la fortificarea firelor de par si a unghiilor, asa ca poti alege suplimente alimentare sau produse cosmetice care contin aceasta substanta.

Hidratarea pielii si reducerea ridurilor

Printre beneficiile colagenului se numara si hidratarea pielii, de aceea, cremele faciale au in compozitia lor si aceasta substanta. Odata cu inaintarea in varsta si cu scaderea nivelului de estrogen, apar si ridurile de expresie, care desi nu sunt adanci, in unele cazuri pot fi inestetice. De aceea, este necesar ca in trusa de ingrijire a tenului sa existe si creme pe baza de colagen, care sa reduca ridurile fine si ofere fermitate pielii.

Mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra tenului, colagenul contribuie si la mentinerea sanatatii orale, deoarece sporeste rezistenta gingiilor si a danturii. Cu un nivel optim de colagen in organism te poti bucura de un zambet perfect si de o dantura sanatoasa.

Pentru a stimula nivelul de colagen din organism este recomandat sa consumi suplimente pe baza de vitamina C, sau alimente care contin aceasta vitamina, cum ar fi kiwi sau broccoli. De asemenea, este important sa consumi proteine sanatoase, care stimuleaza productia de colagen, cum ar fi semintele, laptele sau branza. Un nivel optim de colagen te poate ajuta sa ai un ten sanatos, o dantura puternica si articulatii rezistente.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului