Boli

#cauze acnee #tratare acnee #boli #acnee #tratament acnee #acnee rozacee #acnee adulti

Afla tot ce vrei sa stii despre acnee

Acneea este una dintre cele mai frecvente boli ale pielii care afecteaza canalele pilosebacee. Acestea din urma sunt formate din glanda ce produce sebumul ”grasimea care protejeaza si lubrifica pielea”, din canalul care duce sebumul la suprafata pielii si din foliculul pilifer care este asociat glandei.

Atunci cand canalul pilosebaceu este obstructionat, umplandu-se de sebum, celule epiteliale si bacterii, apare asa zisul comedon inchis sau punct alb. De-a lungul proceselor inflamatoare succesive apar si alte leziuni tipice ale zonei, care merg de la comedonul deschis sau punct negru la mici excrescente solide de culoare rozacee la papule, leziuni mai profunde, noduli si chisturi sau la pustule (clasicele cosuri in limbaj comun).

In cazul acneei apare intotdeauna o productie de exces de sebum (asa zisa seboree). Nu exista acnee fara seboree in timp ce poate sa existe seboree (piele grasa si par gras) fara acnee.

Gravitatea, profunditatea si durata acestor leziuni cutanate duc la acutizare si cicatrici. Din acest motiv este importanta abordarea din timp a problemei acneei.

Altfel spus, protagonista indiscutabila a acneei este glanda sebacee. In cazul persoanelor acneice aceasta glanda produce sebum in exces, care in timp se transforma in diferitele leziuni mentionate mai sus.

Dar de ce produce glanda sebacee sebum in exces? Ce o determina sa faca asta?

Pentru a explica asta intra in scena al doilea protagonist: testosteronul si ceilalti hormoni masculini.

Acesti hormoni, caracteristici barbatilor dar produsi inclusiv si de femei isi fac aparitia in timpul adolescentei in paralel cu dezvoltarea sexuala.

Din acest motiv acneea nu este niciodata prezenta la copii sau doar in cazuri exceptionale care trebuie investigate in consecinta. Daca acneea ar fi rezultatul direct al stimularii complexului pilosebaceu, atunci toti adolescentii ar trebui sa sufere de acnee. Nu este asa! Desi apare mai frecvent intre 13 si 20 de ani, acneea nu afecteaza intreaga grupa de populatie din aceasta categorie de varsta.

In Romania este foarte frecventa acnea ADULTA, adica la intre 20 si 35 ani. Motivul este poluarea, stresul si clima. Avem veri calde si uscate si ierni friguroase; toate aceasta sunt cauze care determina pierderea acidului hialuronic, prezent in piele. Functia acidul hialuronic este de a retine apa in molecula. Lipsa acestui acid determina un ten gras dar si uscat in suprafata. Glanda sebacee emite mai mult sebum decat trebuie si uneori in conditiile canalelor pilifere este (cauzata de piele moarta, praf, demachiere necorespunzatoare) influenteaza formarea comedoanelor.

Ceea ce face ca glandele sebacee ale unor persoane sa fie mai sensibile la stimulul hormonilor sexuali sunt factorii genetici.

Astfel, nefiind o boala ereditara (deci, nefiind obligatoriu ca si copiii parintilor acneici sa fie la randul lor acneici) glandele sebacee ale unor subiecti, la nivel genetic pot fi mai sensibile decat altele la testosteron.

Astfel glanda sebacee va actiona ca urmare a unor factori genetici si hormonali umflandu-se si functionand in exces crescand cantitatea de sebum. Sebumul va obstructiona canalul sebaceu inchinzandu-i deschiderea spre exterior. Astfel formandu-se comedonul.

Glanda continua sa functioneze dar sebumul nu se mai poate distribui pe intreaga suprafata cutanata ramanand astfel retinut in interior, blocat de acest balonas dilatat in care s-a transformat glanda sebacee. In scurt timp se va dezvolta aici o colonie de microbi care produc substante (enzime, acizi grasi care duc la inflamarea celulei) care perpetueaza procesul inflamator, acesta fiind si esentialul problemei: acneea este o boala care se datoreaza unei reactii inflamatorii a pielii care porneste de la unitatea pilosebacee.

De ce se trateaza?

Faptul ca acneea se trateaza nu este nici un dubiu. Nu dispare de la sine sau daca dispare de la sine este nevoie de foarte mult timp, ani chiar; acest lucru are doua posibile consecinte, ambele foarte neplacute:

  • Probabilitatea de a ramane cicatrici mai mult sau mai putin profunde dupa vindecare
  • Dificultatea mai mica sau mai mare de relationare cu altii, mai cu seama cu cei de sex opus.

In ceea ce priveste problema cicatricilor, acestea sunt legate de gravitatea acneei, de durata acesteia si de cat de mult persoana afectata s-a scarpinat si si-a agresat pielea.

Cu toate acestea, chiar daca toate cele de mai sus s-au intamplat trebuie sa ne pastram optimismul.

In zilele noastre, peeling-urile chimice superficiale sau de adancime medie, pe baza de acid glicolic, acid tricloracetic (TCA) si alte substante sunt in masura sa inbunatateasca mult aspectul unui ten afectat de acnee.

Daca aceste tratamente se dovedesc a fi insuficiente sa poate recurge la altele, mai anganjante dar cu siguranta mai eficace care utilizeaza I.P.L (Lumina Intensiv Pulsata) sau sisteme laser, cum ar fi l'Erbium: YAG SAU CO2 pentru a realiza o remodelare adevarata a tenului afectat de cicatricile acneei.

Metode terapeutice si reguli de viata

Acum ca stim, pe scurt ce este acneea, ce o cauzeaza si pentru ce se trateaza sa vedem regulile de pus in practica pentru a planifica o strategie adecvata care ne va ajuta sa o infrangem.

  • Nu este posibil sa tratam acneea singuri; nici macar cu produse naturale si cosmetice, la saloane de infrumusetare clasice. Acneea este o boala si va fi tratata ca atare. Cei care au aceasta problema trebuie obligatoriu sa se adreseze la saloane specializate si la dermatolog. Specialista salonului este in stare sa rezolve problema sau te poate trimite la un dermatolog, dar in final mereu trebuie sa te intorci la expertul in tratamente estetice pentru a rezolva problemele exterioare si urmele post acneice.
  • Esteticianul - specialistul are tratamente articulate si personalizate pe necesitatiile specifice ale pacientului. Exista tratamente fie pentru acneea usoara, fie pentru acneea in formele foarte grave, care se folosesc atat pentru uz extern ( peelinguri, creme, lotiuni, emulsii, geluri ) si/sau medicamente pe cale orala care vor fi propuse de medicul dermatolog
  • Este indicat sa se urmeze cu rigurozitate si rabdare tratamentele prescrise. Industria cosmetica a facut pasi imensi in cazul acestui inestetism, dar asta nu inseamna ca exista produse farmaceutice anti-acnee miraculoase. Este nevoie de timp pentru a obtine primele rezulate, cateodata luni de zile. Este necesar sa ne inarmam cu rabdare, disciplina si determinare pentru infrangerea acneei.
  • Priviti pozitiv imbunatatirile pielii fara a avea pretentia de a obtine imediat o piele de portelan.
  • Este esential ca pentru a avea un rezultat pozitiv al tratamentului sa existe o relatie linistita si de incredere cu tehnicianul, care stie sa adopte o strategie terapeutica clara, ca de altfel si de a sfatui cateva norme igienice si obisnuinte elementare dar importante.
  • Este bine sa se spele fata de doua ori pe zi utilizand apa calda si produse potrivite. Spalati-va parul, care de obicei se ingrasa in cazul celor care sufera de acnee, de cel putin 2,3 ori pe saptamana. Sa te speli des pe cap nu inseamna ca iti va cadea parul!
  • Faceti dus des in special in cazul acneei de pe spate.
  • Doamnele si domnisoarele sunt sfatuite ca este de preferat sa utilizeze pentru demachiere nu lapte detergent, ci lotiuni specifice
  • Machiajul nu este interzis in mod absolut, pentru ca va ajuta sa va acceptati. Este suficient sa utilizati fonduri de ten non-grase „'oil free ''sau creme colorate, de preferinta recomandate de dermatolog, nu folositi machiajul in pudra.
  • Nu stoarceti punctele negre si cosurile.
  • Nu va atingeti fata tot timpul.
  • Nu va acoperiti tot timpul fata cu parul in tendinta de a acoperi cosurile, mai cu seama bretonul bogat inrautateste acneea la nivelul fruntii.
  • Bronzul, fie natural, fie artificial nu este remediul evident al acneei.
  • Un tratament adecvat si din timp poate printre altele sa tina acneea sub control si poate sa evite aparitia cicatricilor inestetice permanente.
  • Aveti vointa sa va vindecati, tratati-va, machiati-va si iesiti. Nu lasati acneea sa devina o scuza, intarziind momentul in care infruntati lumea si pe ceilati.

Si tu te confrunti cu aceasta problema? Acum poti beneficia gratuit de un tratament personalizat de acnee!

Pentru a intra in posesia voucherului gratuit, trebuie doar sa lasi adresa de email intr-un comentariu la acest articol si vei fi contactat de personalul clinicii www.lusitocosmetics.ro sau sa trimiti un mail la adresa office@lusitocosmetics.ro.

Mai multe detalii despre tratament poti gasi pe chiclady.ro sau pe pagina de facebook: facebook.com/DaniloLusitoStudio

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului