Boli

#tuse #astm #tuse cronica #cauze tuse

Cauzele tusei cronice

Poluarea, medicamentele, infectiile respiratorii sau alergiile sunt doar cateva dintre cauzele tusei cronice. Atunci cand te confrunti cu acest simptom este indicat sa mergi la medic pentru a afla cauzele tusei tale.
 

Astm si alergii


Astmul este o afectiune cronica a plamanilor care se manifesta in special prin inflamarea si umflarea cailor respiratorii. Pe langa durerile in piept, respiratia sacadata si stranut , tusea este un alt simptom comun al astmului. Aceste simptome se agraveaza in timpul noptii si dimineata devreme. Atunci cand aceste simptome apar spontan sunt cunoscute sub numele de atac de astm.

Chiar si la persoanele care nu sufera de astm, inhalarea de polen, praf sau alte substante din aer poate duce la rinita alergica, o reactie a organismului care se manifesta prin tuse si stranut.
 

Bronsita cronica si emfizem


Aceste afectiuni apar atunci cand caile de respiratie sunt inflamate sau distruse, in special din cauza tutunului. Bronsita cronica si emfizemul sunt mai comune in randul persoanelor de peste 45 de ani. In cazul persoanelor care sufera de aceste afectiuni, plamanii produc mucus in exces, pe care organismul incearca sa il elimine prin tuse. Un alt simptom al acestor afectiuni este respiratia sacadata.

Pentru a afla daca suferi de aceste afectiuni pulmonare severe este indicat sa mergi la un control amanuntit la medicul specialist.
 

Boala de reflux gastroesofagian


Boala de reflux gastroesofagian este cauzata de refluxul acidului si sucurilor gastrice in esofag, tubul care uneste gatul cu stomacul. Aceasta afectiune se produce atunci cand relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce intr-un moment nepotrivit si se mentine deschis pentru o perioada indelungata. In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii.

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt arsurile stomacale extrem de severe. Pe langa aceste simptome neplacute, pacientii care sufera de reflux gastroesofagian se confrunta si cu tuse severa, dureri in piept si stranut.
 

Infectii ale tractului respirator


Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale racelilor, gripelor si altor infectii ale tractului respirator. Tusea severa poate fi acompaniata si de alte simptome neplacute precum febra si nas infundat. Aceste simptome sunt cauzate de blocarea cailor respiratorii care se inflameaza.

O afectiune severa a tractului respirator este pneumonia, care este cauzata de virusuri si bacterii. Tusea, insotita si de mucus verde, este unul dintre simptomele caracteristice ale pneumoniei, alaturi de febra, frisoane, dureri toracice , oboseala si greata.
 

Poluarea aerului


Numerosi poluanti si iritanti din aerul pe care il respiram pot provoca crize severe de tuse. Chiar si expunerea pe termen scurt la acesti factori poluanti poate duce la tuse si iritarea plamanilor. Aceste substante pot accentua alergiile si astmul.
 

Medicamente


Anumite medicamente care trateaza hipertensiunea si afectiunile cardiovasculare pot avea numeroase efecte secundare. La unele persoane, tusea poate persista chiar si cateva saptamani dupa ce au intrerupt tratamentul. Femeile sunt cel mai expuse acestui risc.

Inainte de a lua astfel de medicamente este indicat sa discuti cu medicul tau si sa afli care sunt efectele secundare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului