Boli

#asirina #ibuprofen #diferente

Care este diferenta dintre aspirina si ibuprofen si cand trebuie sa le iei

Atunci cand te simti rau poti sa consideri ca aspirina si ibuprofenul sunt la fel de eficiente si ca sunt interschimbabile, insa acest lucru nu este real. De aceea este bine sa stii diferentele dintre ele si cand anume trebuie sa le iei.

Ambele medicamente sunt non-steroidiene si anti-inflamatoare si pot sa fie din acest punct de vedere in aceeasi categorie.

Aspirina, nu si ibuprofenul, se afla insa intr-o categorie numita salicilati, care sunt un grup de chimicale gasite in natura si care au fost utilizate pentru a trata afectiunile de sute de ani de zile. Sunt gasiti in mod normal in fructe precum stafidele, caisele si alte fructe si legume.

Ambele sunt potrivite pentru stoparea durerii prin blocarea prostaglandinei. Astfel ca se indeparteaza durerea si inflamatia.

Cand se foloseste aspirina?

Risc ridicat de atac de cord: o mica doza zilnica de aspirina poate sa ajute in prevenirea atacului de cord atunci cand persoana este in risc deja. Acest lucru este posibil pentru ca aspirina reduce blocarea arterelor si lasa sa curga liber sangele prin corp. Desigur ca acest obicei trebuie sa fie recomandat de medicul specialist.

Cand se foloseste ibuprofenul?

Copii sub 12 ani: copiii mici sau sub 12 ani trebuie sa foloseasca ibuprofenul doar atunci cand isi revin din gripe sau raceli, ori in situatia in care au facut varicela. Nu au voie sa foloseasca aspirina pentru ca ar putea sa dezvolte sindromul Reyes.

Cand sa nu le folosesti pe nici unele?

Sarcina: in sarcina femeile nu au voie sa foloseasca nici un medicament de acest tip, inclusiv ibuprofenul sau aspirina. Aceasta interdictie se datoreaza posibilitatii de a avea complicatii. De aceea se recomanda evitarea oricaror analgezice in acea perioada.

Boli legate de sangerare: cel mai neindicat medicament pentru astfel de situatii este aspirina, care nu va lasa sangele sa circule normal, ci il va face mai subtire, mai putin inchegat. De aceea atunci cand este vorba despre sangerari de orice tip, aspirina este interzisa.

Alte precautii atunci cand se foloseste ibuprofen sau aspirina

Desi sunt diferite, ele totusi sunt gasite in aceeasi categorie de baza, asadar trebuie sa fie evitata folosirea lor in acelasi timp pentru a nu exista posibilitatea de supradoza.

Principala problema pe care o are o persoana care ia o doza mai mare de aspirina este aceea ca poate sa aiba probleme cu stomacul, care nu suporta foarte bine acest medicament, mai ales fara mancare. De aceea recomandarea este sa fie luat dupa masa. Aspirina nu trebuie sa fie luata de mai mult de doua ori pe saptamana pentru ca ar putea sa determine anumite dureri de cap ca efect secundar. Totul poate sa fie discutat cu medicul.

Ibuprofenul luat pe perioade extinse si in doze mari poate sa determine posibilitatea unui atac de cord.

In concluzie pentru a consuma oricare dintre cele doua medicamente- ibuprofen sau aspirina- este bine sa fie consultat medicul specialist inainte si sa se urmeze instructiunile sale cu atentie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare