Boli

#uitare #alzheimer #simptome alzheimer #memorie #probleme de memorie

Cand uitarea devine o problema medicala

O serie de afectiuni, printre care si Alzheimer , duc la pierderea memoriei in randul adultilor. Diagnosticul prompt si tratamentul adecvat sunt pasi foarte importanti in cazul dereglarilor de memorie .

Orice persoana uita anumite lucruri la un moment dat in viata. De cate ori nu ai uitat unde ai pus cheile de la masina sau ai uitat daca ai incuiat casa cand ai plecat de acasa.

Unele probleme de memorie , precum uitarea sau lapsusurile, sunt comune in randului multor persoane, in special in randul batranilor. Exista insa o diferanta intre schimbarile normale de memorie si pierderea memoriei asociata cu Alzheimer. De asemenea, unele probleme de memorie sunt rezultate ale altor afectiuni medicale, care se pot trata.

Daca te confrunti cu probleme de memorie, este indicat sa discuti cu medicul, care iti poate recomanda tratamentul potrivit.
 

Pierderea memoriei si varsta


Probleme de memorie normale asociate cu inaintarea in varsta nu te impiedica sa duci o viata frumoasa, plina de satisfactii. De exemplu, poti uiti numele unei persoane, dar iti amintesti mai tarziu, in cursul zilei.

Mai poti uita si unde ti-ai lasat ochelarii sau poti descoperi ca ai nevoie de liste pentru a-ti aminti de intalnirile sau lucrurile pe care trebuie sa le faci in timpul zilei sau al saptamanii.

Aceste schimbari ale memoriei sunt de obicei tratabile si nu intervin in capacitatea ta de a munci, duce o viata independenta si a mentine o viata sociala .
 

Pierderea memoriei si dementa


Dementa este un termen - umbrela pentru a descrie o serie de simptome care afecteaza memoria, judecata, limbajul si gandirea. Dementa se dezvolta treptat, se agraveaza in timp si afecteaza in mod dramatic abilitatile de a munci, comunica si duce o viata activa.

De cele mai multe ori, pierderea memoriei este principalul semn al dementei. Alte simptome sunt si repetarea intrebarilor, uitarea cuvintelor comune sau confundarea cuvintelor.

De asemenea, cei care sufera de dementa uita sa isi indeplineasca sarcinile familiare, pierd lucrurile din casa, se pierd atunci cand se plimba pe strada sau conduc masina.
 

Cauzele pierderii memoriei


Pierderea memoriei poate fi cauzata de numeroase probleme medicale, altele decat dementa sau Alzheimer. Multe dintre aceste afectiuni pot fi tratate, iar medicul este de mare ajutor in depistarea cauzelor.

Printre cauzele pierderii memoriei se numara:

  • medicamentele
  • traumele
  • accidentele
  • depresia
  • stresul
  • anxietatea
  • alcoolismul
  • deficienta de vitamina B12
  • hipotiroidismul
  • tumorile cerebrale.


Cand sa mergi la medic

Daca esti ingrijorat de schimbarile de memorie este indicat sa mergi cat mai repede la medic. Acesta va diagnostica problema de care suferi si va discuta cu tine despre toate simptomele si starile cu care te confrunti.

De asemenea, medicul te poate supune si unor teste de memorie, pentru a detecta problemele de judecata sau gandire. Cu cat vei merge la medic mai devreme, cu atat vei primi tratament prompt, care te va ajuta sa ameliorezi simptomele si sa previi agravarea problemelor de memorie.

Sursa foto: Cbc.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare