Boli

#cancer de san #durere #sani #medic #mancarime #ganglioni #mamelon

Cancer la san: 7 semne mai putin cunoscute

Cancerul la san reprezinta o problema de actualitate, intrucat tot mai multe femei sufera de aceasta boala. Sanii femeilor trec printr-o serie de schimbari in fiecare luna din cauza menstruatiei, insa este important ca fiecare femeie sa-si autoexamineze sanii, cat mai des cu putinta, pentru a preveni cancerul la san. Iti prezentam 7 semne mai putin cunoscute despre aparitia cancerului la san.

1 Durere in piept

Orice durere in zona pieptului, precum un junghi, o intepatura sau disconfort, nu reprezinta un semn bun. Unele dintre femeile care au supravietuit acestei boli au descris durerea ca fiind "o durere ascutita care vine si pleaca" sau "o intepatura usoara care a trecut de la sanul stang la cel drept", noteaza caring.com.

Cauza pentru care durerea se simte diferit este aceea ca tumorile mamare pot lua forme diferite. Este posibil sa existe un singur nodul sau poate fi o zona cu mai multe formatiuni nodulare.

2 Senzatie de mancarime

Acesta este unul dintre simptomele pe care majoritatea femeilor nu le asociaza cu cancerul la san. De cele mai multe ori, merg la un dermatolog crezand ca au o eruptie. Varsta medie de diagnosticare pentru cancerul de san inflamator este de 57 de ani. Acesta este mult mai agresiv decat alte tipuri de cancer de san.

3 Dureri de spate, de umeri si de gat

La unele femei, semnele care pot anunta aparitia cancerului la san se simt ca dureri de spate, dureri in zona umerilor si a gatului. Durerea este situata, de obicei, in partea superioara a spatelui sau intre omoplati. Poate fi confundata cu durerile musculare. Motivul pentru care durerea se poate simti in spate este din cauza ca majoritatea tumorilor se dezvolta in tesutul glandular mamar si se extind in piept, aproape de peretele toracic. Daca tumoarea a crescut, impinge durerea catre coaste si catre coloana vertebrala.

Potrivit unui studiu, rata de supravietuire pentru pacientele cu cancer la san a caror tumoare s-a raspandit la nivelul osului este de doar 8.3%.

4 Modificarea formei sanilor, a dimensiunii sau a aspectului

Nu toate tumorile de san se caracterizeaza prin aparitia unui nodul destul de aproape de suprafata pentru a fi simtit la palpare. Uneori, forma sanilor se schimba, de aceea este important sa le analizezi morfologia in oglinda. In cazul in care observi o diferenta de dimensiune sau forma, este bine sa mergi la medic.

5 Modificarea aspectului sfarcului sau sensibilitate

Unul dintre cele mai comune locuri pentru aparitia unei tumori este sub mamelon. Din acest motiv, pot aparea modificari in aspectul sfarcului. Asadar, sfarcul poate deveni plat sau inversat. In plus, majoritatea femeior care au suferit de cancer de san au recunoscut ca au simtit o sensibilitate mai mare in acea zona.

6 Ganglioni palpabili in axila sau durere axilara

Orice durere axilara este un semn pentru a palpa zona cu degetele. Ganglionii limfatici axilari nu inseamna neaparat cancer. In general, nodulii limfatici cresc in volum atunci cand se activeaza in urma unei infectii sau inflamatii, dar exista posibilitatea sa creasca si din cauza unei tumori.

7 Sani inflamati si umflati

Sanii umflati si inflamati pot fi si din cauza sindromului premenstrual, insa poate fi vorba si despre un semn de aparitie a cancerului de san. Tumorile pot impinge tesuturile, motiv pentru care sanii se simt umflati. In cazul in care cancerul de san a trecut de stadiul IV, rata de supravietuire este mai mica de 4 ani.

Sursa foto: salud.pontecool.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului