Boli

#mituri cancer de san #cancer de san #depistare cancer de san #sutien cancer de san

Cancer de san – 7 mituri pe care NU trebuie sa le crezi

Cancerul de san reprezinta unul dintre cele mai raspandite tipuri de cancer. Anual, tot mai multe femei sunt diagnosticate cu aceasta boala crunta. In timp au aparut o multime de mituri despre cancerul de san, unele dintre acestea fiind total eronate. Iata sapte mituri despre cancerul de san pe care NU trebuie sa le crezi!

1. Cancerul de san apare doar daca exista antecedente in familie

Una dintre cele mai populare conceptii gresite este cea conform careia cancerul de san se dezvolta doar in cazul in care si un alt membru al familiei a avut aceasta afectiune. Insa, conform unor studii de specialitate, aproximativ 70% dintre diagnosticele de cancer de san sunt considerate a fi sporadice, fapt care inseamna ca nu a existat o mostenire a bolii.

2. Gasirea unui nodul inseamna cancer

Femeile au fost invatate de mici sa isi faca examinari proprii ale sanilor pentru a depista aparitia unor eventuali noduli. Iar in momentul depistarii unui nodul, gandul nostru se duce direct catre ideea de a avea cancer.

Insa, este bine sa stii ca in 75% dintre cazuri, nodulii descoperiti nu au reprezentat o afectiune serioasa. In aceste cazuri nodulii erau benigni sau anuntau prezenta unui chist.

3. Femeile tinere nu dezvolta cancer de san

O alta idee gresita este cea referitoare la varsta la care poate sa apara sau nu cancerul de san. Este adevarat ca femeile cu varsta de peste 55 de ani prezinta un risc mai crescut de a se confrunta cu cancerul la san, insa multe femei sub 40 de ani au fost de asemenea diagnosticate in ultimii ani.

4. Nu poti face cancer de san atunci cand esti insarcinata

Din pacate, aceasta afirmatie nu este deloc adevarata. Ba dimpotriva, potrivit unui studiu realizat in acest sens, cancerul de san reprezinta a doua cea mai frecventa afectiune maligna care poate afecta sarcina, 1 din 3000 de femei dezvoltand cancer de san de-a lungul sarcinii.

5. Purtarea sutienului cu sarma cauzeaza cancerul de san

Aceasta afirmatie este de asemenea una gresita, pana in acest moment nefiind descoperite dovezi biologice care sa asocieze in vreun fel purtarea sutienelor si aparitia cancerului de san.

6. Folosirea deodorantului dezvolta cancerul de san

Legatura dintre deodorant si cancerul de san a aparut din cauza faptului ca cea mai mare parte dintre aceste cancere apar intr-o zona apropiata axilei. Astfel, anumite persoane au considerat in mod gresit ca ar exista o conexiune intre aceste doua elemente. Insa, cercetatorii au studiat acest aspect si ne asigura ca nu exista niciun risc atunci cand folosim deodorantele.

7. Cancerul de san se transmite de la un san la celalalt

Probabilitatea de a se transmite cancerul si catre al doilea san, cel sanatos, este una destul de mica, contrar credintelor multe persoane. In fapt, exista un risc de numai 5% ca aceasta afectiune sa apara si la celalalt san.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare