Boli

#bronhopneumopatie obstructiva cronica #BPOC # cauze deces #deces #boli

BPOC a ajuns a treia cauza de deces in lume

Pe 17 noiembrie este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC). Cu aceasta ocazie, dar si pentru ca noiembrie este Luna Sanatatii Plamanilor, Societatea Romana de Pneumologie atrage atentia ca BPOC este in prezent a treia cauza de deces la nivel global.

Tema din acest an, „Sanatatea plamanilor – Mai importanta ca niciodata” subliniaza ca povara BPOC persista si in timpul pandemiei de COVID si ca nu exista un moment mai bun pentru a ne concentra asupra sanatatii plamanilor nostri.

Pastrarea plamanilor sanatosi include evitarea tigarilor, a poluarii aerului sau a expunerilor profesionale, mentinerea unui stil de viata activ, vaccinarea antipneumococica, antigripala si anti-COVID, respectarea programarilor medicale si administrarea corecta a medicamentelor.

Peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta boala, iar un milion dintre ei sunt romani. Din pacate, mai mult de jumatate dintre oamenii care sufera de BPOC nu stiu ca sunt bolnavi, pentru ca simptomele timpurii pot fi usor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale inaintarii in varsta (tuse, productie cronica de sputa, senzatie de sufocare, oboseala).

„Pandemia a creat provocari la care a trebuit sa ne adaptam din mers, iar in acest sens, Societatea Romana de Pneumologie vine in sprijinul pacientilor romani punand la dispozitie un site, www.casapneumologilor.ro, cu acces atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Totodata, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacientii pot suna ca sa se programeze la consultatii la pneumologii romani.” spune prof. dr. Roxana Maria Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

„Principalul factor de risc pentru BPOC si pentru cancerul pulmonar este fumatul. Principalul element infaust este diagnosticul tardiv al acestor afectiuni, din cauza lipsei unor simptome specifice. O persoana care are BPOC si fumeaza mult are de 6 ori mai mare riscul sa faca si cancer pulmonar. Pacientii mari fumatori cu BPOC trebuie evaluati periodic pentru o depistare timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce ar duce la cresterea sperantei de viata a acestor pacienti." spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinta Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.

„Sarbatorim Ziua BPOC pentru a doua oara in peisajul innegurat de pandemia de COVID 19. Sigur ca multe lucruri le-am regandit in acest context, de la asistenta la distanta a acestor pacienti, pana la medicatiile de fond si riscul de infectie, de spitalizare, de exacerbare sau de prognostic infaust. Suntem siguri ca in timp vom putea depasi impreuna toate aceste bariere si ca aceasta categorie de pacienti cronici va reveni incet, incet la acel regim normal de consultatii si asistenta medicala care sa acopere principalele deficiente constatate in trecut: subdiagnostic, depistare precoce, complianta scazuta la terapie.” spune prof. dr. Florin Mihaltan, ex-presedinte al Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie.

„Studiile desfasurate pana in prezent la nivel mondial au demonstrat ca pacientii fumatori cu BPOC, odata infectati cu virusul sars CoV 2 au dezvoltat forme mai severe de boala, cu o spitalizare mai lunga si cu un risc de deces mai crescut. Astfel, recomandarea de a renunta la fumat, care nu trebuie niciodata omisa la pacientul cu BPOC, capata o noua dimensiune si un plus de greutate in aceasta perioada.” spune dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, presedinta Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie.

„BPOC-ul reprezinta una dintre cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate la nivel mondial, fiind o patologie complexa pulmonara, dar si cu manifestari la nivelul intregului organism, mai ales in stadiile avansate de boala. Identificarea precoce a acestei boli si instituirea tratamentului inca din fazele incipiente duce la scaderea ritmului de progresie a bolii si cresterea calitatii vietii pacientilor. Beneficiile managementului corect si continuu al acestei patologii se regasesc si la nivel economic si social, iar exacerbarile BPOC-ului in special, prin complexitatea lor, reprezinta o povara pentru sistemele de sanatate.” spune prof. dr. Doina Todea, presedinta Sectiunii de fiziologie respiratorie a Societatii Romane de Pneumologie.

„BPOC inseamna mai mult decat o boala. Inseamna ani pierduti din viata, deces prematur, dizabilitate functionala. Inseamna internari repetate in spital  si in formele severe sa ramai dependent de concentratorul de oxigen. Inseamna lupta pentru fiecare gura de oxigen. Doar luptand impreuna alaturi de pacienti, dar si de factorii decidenti putem sa mai usuram din povara acestei boli.” spune prof. dr. Cristian Oancea, secretar general al Societatii Romane de Pneumologie.

Pneumologii reamintesc faptul ca spirometria ramane cea mai importanta metoda de diagnosticare si investigare a functiei pulmonare, recomandata nu doar persoanelor aflate la risc, ci si tuturor celor care vor sa aiba grija de sanatatea plamanilor lor.

Sanatatea plamanilor si BPOC-ul: 8 pasi de urmat

1.   Nu uita sa faci miscare!

Multi pacienti devin mai sedentari dupa un diagnostic de BPOC. O viata activa creste calitatea vietii si scade atat spitalizarile, cat si mortalitatea.

2. Nu uita sa iei tratamentul!

Pacientii cu BPOC trebuie sa-si ia tratamentul in mod corect.

3. Ai grija la alimentatie!

Mentinerea unei greutati corporale normale este importanta la pacientii cu BPOC. Suplimentarea nutritionala la pacientii malnutriti poate provoca cresterea in greutate si poate aduce imbunatatiri.

4. Nu uita sa mergi la control cu regularitate!

Pastreaza legatura cu medicul curant si mergi periodic la control pentru o evaluare a tratamentului.

5. Vaccineaza-te!

Vaccinarile pot reduce bolile grave si decesele in BPOC, fie ca vorbim despre COVID-19 sau despre alte infectii respiratorii. In plus, s-a demonstrat ca vaccinarile reduc exacerbarile.

6. Realibitarea pulmonara.

Reabilitarea pulmonara ajuta la imbunatatirea simptomelor si calitatii vietii, dar si la mentinerea unei implicari fizice si emotionale a pacientilor in activitatile de zi cu zi. In zonele in care programele de reabilitare pulmonara nu sunt disponibile, pacientii pot apela la plimbari pe jos sau pe bicicleta stationara.

7. Redu expunerea la substante toxice!

Fumul de tutun, poluantii aerului din interior si exterior, precum si substantele toxice sunt toti factori de risc pentru BPOC.

8. Incearca sa reduci riscul de COVID!

Pacientii cu BPOC trebuie sa fie stricti in adoptarea masurilor de prevenire a infectiei cu COVID-19. Distantarea sociala, purtarea mastii de protectie, spalatul pe maini si vaccinarea sunt extrem de importante.

Alegerea si declararea lunii noiembrie ca „Luna sanatatii plamanilor” nu este deloc intamplatoare, deoarece este si Luna de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, la care se adauga si alte trei date importante: Ziua Mondiala a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondiala a BPOC (17 noiembrie) si Ziua Nationala fara Tutun (18 noiembrie).

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare