Boli

#paronichia #onicomicoza #panaritiul #boli #infectii #unghii

Bolile unghiilor, o problema serioasa

La fel ca oricare parte a corpului si unghiile pot suferi de diferite afectiuni. Iata cateva dintre cele mai frecvente boli care, in timp, pot deveni extrem de suparatoare daca nu sunt tratate corespunzator.

 

Paronichia

Aceasta poate aparea sub forma unei inflamatii localizate in jurul bazei unghiei si este una din cele mai intalnite infectii si care poate afecta intreg degetul in cazul netratarii.

Paronichia poate fi de doua feluri, acuta si cronica. Paronichia acuta apare brusc, in cateva ore unghia devenind dureroasa, rosie si inflamata, iar sub cuticule poate aparea puroi. Cauzele acestei afectiuni sunt bacteriile si ciupercile, iar tratamentul consta in antibiotice, orale sau sub forma de crema, infectia disparand dupa cateva zile cu slabe sanse de a recidiva. Paronichia cronica apare treptat, iar remediile reusesc cu greu sa o indeparteze, putand aparea la mai multe unghii simultan. Ca si in cazul celei acute, unghiile se umfla, se inrosesc si apare puroiul. Totodata unghia creste neuniform schimbandu-si culoarea si fiind foarte fragila. Un prim pas in combaterea paronichiei cronice este pastrarea in permanenta a curateniei mainilor si a picioarelor, evitarea umezelii in aceste zone, folosirea sapunului antibacterian si a prosoapelor pe cat posibil sterile.

Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt bacteriile si ciupercile ce patrund prin pielea care a suferit o leziune. Astfel, pielea incepe sa se inroseasca si sa se umfle, iar in cazul in care a capatat si o culoare galbuie inseamna ca s-a format si o punga cu puroi.

Iata un tratament la indemana pe care il puteti face si acasa: amestecati 50% apa si sapun lichid antibacterian 50% si spalati-va pielea din jurul unghiilor de mai multe ori pe zi In cazul in care nu are efect se recomanda consultarea unui medic de specialitate.

Panaritiul

Panaritiul este infectia acuta din zona unghiala, determinata de patrunderea sub piele a unui germen, de obicei stafilococic, printr-o leziune a pielii. Afectiunea este intalnita in special la persoanele ce au activitati manuale zilnice, celor ce sufera de diabet sau fac chimioterapie.

Ca simptome putem intalni cresterea in volum a degetului, inrosirea si incalzirea acestuia, in caz de abces durerea fiind intensa si simtind pulsatia degetului. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca infectia se poate extinde si la oase, articulatii si tendoane, iar lipsa tratamentului poate duce la infectia intregului organism.

Ca remediu este recomandat tratamentul cu antibiotice mai puternice, iar in caz de nereusita se recurge la interventia chirurgicala.

Onicomicoza

Este o infectie cauzata de ciuperci in principal si apare mai ales la degetele picioarelor. Onicomicoza este cea mai intalnita infectie a unghiilor. Este vorba de o afectiune ce apare doar la adulti si cu precadere la barbati, varsta inaintata fiind si ea un factor favorabil. Cel mai des intalnite infectii fungice sunt „piciorul de atlet” si micozele unghiilor.

Putem recunoaste onicomicoza destul de usor pentru ca unghia capata un aspect neplacut, se ingroasa, isi pierde culoarea naturala si capata pete albe, negre sau verzui in unele cazuri putand chiar sa se faramiteze si sa cada pur si simplu.

Cauzele pentru care aceasta infectie apare pot fi ciuperca pielii, purtarea incalcamintei sport, umiditatea picioarelor, transpiratia excesiva, leziuni ale unghiei, sistem umanitar slabit si chiar fumatul.

Tratamentul recomandat este cel pe baza de antibiotice si evident, in cazul in care situatia nu se amelioreaza, consultarea unui medic de specialitate. Totusi, tratamentul cu antibiotice orale este unul din cele mai eficiente pentru ca prin circulatia sangelui in care ajunge antibioticul se regenereaza tesuturile unghiilor, dezavantajul fiind insa perioada de cateva luni in care corpul trebuie sa stea sub tratament medicamentos.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare