Boli

#fobii #boli rare #teama de nasturi #fobie nasturi

Boli rare: Koumponophobia, teama patologica de nasturi

Iti vine sa crezi sau nu, exista persoane care sufera de o afectiune psihica rara, numita koumponophobia, pentru care un nasture reprezinta cel mai mare cosmar al vietii. O tanara de 23 de ani din Marea Britanie a povestit recent cat de greu ii este sa se adapteze unei vieti normale din cauza acestei fobii rare.

Nasturi de cosmar

Psihologii nu au gasit nicio explicatie pentru declansarea koumponophobiei, desi cazul lui Hannah Matthews, 23 de ani, din Marea Britanie, nu este unul singular. Aceasta a constatat ca nu poate imbraca nicio haina cu nasturi inca de la varsta de 5 ani.

"Mama a incercat sa imi puna un jerseu cu nasturi inainte de a pleca la gradinita si atunci a inceput totul. Am plans, am strigat si ceea ce parintii mei credeau ca este doar o toana de copil s-a dovedit a fi o fobie fata de nasturi. Stiu ca nu este rational ceea ce zic, dar orice obiect cu forma de nasture sau textura de nasture ma inspaimanta", a povestit Hannah Matthews.

Viata la limita

Tanara este studenta la o Universitate din Anglia, dar pentru ea, iesirea in societate se dovedeste o adevarata tortura. "Incerc sa imi controlez reactiile cand vad o persoana care poarta haine cu nasturi. Pana acum am ratat cateva interviuri de angajare din aceasta cauza", a explicat Hannah Matthews.

In cele mai multe cazuri de koumponophobie, persoanele se arata dezgustate de nasturii aplicati hainelor, fara sa prezinte reactii la nasturii lenjeriei de pat sau de pe alte accesorii.

Reactii diferite

Cea mai simpla forma de koumponophobia implica o reactie de dezgust fata de nasturi, dar aceasta poate ajunge la cote paroxistice. Modul in care bolnavii suferinzi de aceasta fobie reactioneaza in fata obiectului care le starneste groaza difera.

Unii se arata doar dezgustati de contactul cu nasturii si se spala imediat ce ii ating, pe cand altii manifesta o anxietate extrema. De asemenea, tipul de nasture poate provoca reactii diferite. Nasturii metalici, de genul celor aplicati la jeansi, se dovedesc mai putin infioratori decat nasturii de plastic. O statistica efectuata in randul acestor persoane a aratat ca nasturii cu patru gauri au un efect mai puternic asupra lor decat cei cu doua gauri.

Printre personalitatile care s-au luptat toata viata cu teama irationala de nasturi se numara si Steve Jobs, fondatorul Apple, care a povestit in anul 2007 cum a trebuit sa infrunte ani in sir aceasta fobie.

Sursa foto: mercerie-timisoara.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare