Boli

#Boli rare in lume #sindrom orientare in spatiu #Bojana Danilovic

Boli rare in lume: Femeia care vede lumea cu susul in jos

Cum ar fi sa te trezesti intr-o lume in care totul sa fie cu susul in jos? Pare greu de crezut, insa este posibil. O dovedeste cazul unei femei din Serbia, care la prima vedere nu pare diferita de restul lumii. Cu toate acestea, tot ceea ce vede ea este o lume pe dos. Din cauza unei afectiuni neurologice extrem de rare, Bojana Danilovic, o tanara de 29 de ani, a fost nevoita sa se obisnuiasca sa traiasca altfel decat restul lumii si sa gaseasca solutii pentru a se adapta.

Sindromul orientarii in spatiu

Despre sindromul orientarii in spatiu, afectiunea de care sufera Bojana, nu se cunosc foarte multe detalii, iar cazul femeii din Serbia pare a fi unica. Din cauza acestei afectiuni, creierul uman nu poate prelucra imaginile decat dupa ce le intoarce cu susul in jos.

Este o problema care i-a dat ceva batai de cap Bojanei Danilovic. In primul rand, s-a confruntat cu privirile insistente ale oamenilor, carora li se parea destul de bizar s-o vada tinand ziarul invers si, apoi, a avut probleme in a se adapta la locul de munca si in societate, in general.

Adaptarea la o lume diferita

In ciuda afectiunii de care sufera, Bojana a reusit, pana la urma, sa duca o viata cat se poate de normala. In copilarie a avut probleme la scoala. Pentru ca nu putea sa scrie si sa citeasca normal, profesorii au facut eforturi pentru a-i corecta problemele, insa fara niciun rezultat. Bojana a invatat, in cele din urma, sa scrie cum stie si poate ea cel mai bine: cu susul in jos.

"Ar putea parea incredibil pentru ceilalti oameni, dar pentru mine este perfect normal", a spus femeia despre modul in care vede ea lumea. Bojana Danilovic s-a nascut cu aceasta afectiune si nu cunoaste alt mod de a percepe lumea decat cu susul in jos.

Si tehnologia i-a creat probleme femeii din Serbia. Folosirea telefonului sau a calculatorului a fost o adevarata provocare pentru ea. Insa, acum, femeia a reusit sa-si creeze propria ei lume cu susul in jos.
"Acum, fac totul pe dos: citesc pe dos, scriu pe dos, desenez pe dos si tastez numarul de telefon tot pe dos", a declarat femeia.

Bojana a reusit chiar sa isi gaseasca un loc de munca. Femeia este functionara la primaria din orasul sau, Uzice, si lucreaza pe calculator. Monitorul este intors invers, astfel incat Bojana sa nu aiba probleme in a citi.

Normalitatea Bojanei Danilovic

"Ii vad pe oameni stand normal, pe doua picioare, nu de parca ar sta in cap. In schimb, cea mai mare problema a mea este cu orientarea in spatiu. Din aceasta cauza, nu mi s-a permis sa imi iau permisul de conducere si am avut mari probleme la scoala", a declarat femeia.

Parerea specialistilor despre sindromul de orientare in spatiu

Medicii care au examinat-o spun ca, lasand la o parte sindromul de orientare in spatiu, femeia este perfect sanatoasa, nu sufera de nicio alta afectiune neurologica. Mai mult decat atat, coeficientul sau de inteligenta este peste cel normal.

"Medicii mi-au spus ca au mai vazut cazuri de oameni care scriu invers, insa nu au cunoscut pe nimeni ca mine", a povestit Bojana Danilovic.

Sursa foto: au.news.yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare