Boli

#tratament #boala # boli bizare #boli ciudate #acidemia Propionica

Boli bizare: un pusti de 10 ani, tinut in viata de zahar

Daca cei mai multi oameni se feresc de consumul excesiv de dulciuri sau bauturi carbogazoase, un baietel de 10 ani din Marea Britanie traieste contrariul. Din cauza unei afectiuni ciudate si extrem de rare, corpul sau transforma orice proteina in otrava, asa ca este obligat sa se energizeze cu o bautura carbogazoasa care este echivalentul a 33 de lingurite de zahar zilnic.


Un ou l-ar putea ucide

Archie Koncher este una dintre cele trei persoane din Marea Britanie care sufera de o boala care face ca orice mancare sanatoasa sa-i afecteze organele interne. Propionic Aciduria practic transforma proteinele ingerate in toxine. Astfel, baietelul de 10 ani are voie sa consume doar 25 de grame de proteine pe zi, echivalentul unui pahar cu lapte. In rest, dieta sa este compusa din Lucozade, o bautura care contine foarte mult zahar.

Boala, de natura genetica, este incurabila, insa curajosul Archie reuseste cu succes sa o tina sub control cu ajutorul a patru sticle din bautura pe care altii nu ar consuma-o in niciun chip.

Dieta sa zilnica este echivalentul a 33 de lingurite de zahar si ii costa pe parinti 120 de lire sterline lunar (aproximativ 150 de euro). „Pur si simplu ii ofera energia de care are nevoie zi de zi. Daca incepe sa se simta putin obosit, bea putin si isi revine imediat. Am fi vrut sa putem lua Lazorade pe reteta”, spune Dave Koncher (45 de ani), tatal lui Archer, citat de publicatia britanica „The Daily Mail”.

Are nevoie de 33 de lingurite de zahar pe zi

La nastere, medicii l-au diagnosticat ca fiind suspect de autism, deoarece nu raspundea la niciun stimul din lumea exterioara. Abia cand a implinit doi ani i s-a descoperit adevarata boala, in urma unui banal test de urina. Nediagnosticata, boala ar fi continuat sa-i macine organele vitale si, in cele din urma sa-l ucida. De altfel, si acum, chiar si un banal ou fiert l-ar putea ucide pe baietelul de 10 ani. Totusi, odata descoperita afectiunea, parintii i-au eliminat din dieta proteinele si au observat o imbunatatire imediata a starii sale generale de sanatate.

Din fericire, desi nu poate consuma proteine – adica lapte, branzeturi, oua, peste, carne etc – Archie se „bucura” de consumul de carbohidrati, cum ar fi chipsurile sau cartofii prajiti. Acesta nu este insa neaparat un avantaj, spune familia pustiului. De pilda, cand merge la un restaurant fast-food, baiatul trebuie sa se multumeasca doar cu cartofi prajiti, un hamburger putand sa-i fie fatal.

„Archie arata si are greutatea unui copil de 8 ani, deoarece mananca atat de putin. Noi suntem fericiti ca este in viata si ca este bine. Nu stim ce-i rezerva viitorul. Daca este putin letargic, intram in alerta, daca vomita, trebuie sa mergem la spital de urgenta”, spune Salli (42 de ani), mama lui Archie.


Ce este Acidemia Propionica

Este o boala rara, de natura genetica, mostenita de la ambii parinti. Niciunul dintre acestia nu prezinta simptome ale afectiunii, insa poarta o gena responsabila pentru aceasta. Persoanele care sufera de Acidemia Propionica nu reusesc sa disocieze anumite parti ale proteinelor si cateva tipuri de grasimi din cauza unei enzime – care fie lipseste, fie nu functioneaza corespunzator – demunita PCC.

Sursa foto: dailymail.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare