Boli

#boli cardiovasculare #stetoscop #ekg #insuficienta cardiaca

Boala de inima ignorata de romani, cu un pronostic mai prost decat in cazul cancerului

In perioada 25 octombrie-3 noiembrie, in tare noastra, 614 persoane au beneficiat de evaluari cardiovasculare gratuite. Rezultatele au arata ca 465 de romani (76% dintre cei testati) cu boli cardiovasculare au fost depistati in doar 10 zile de testare. Dintre acestea, 162 de persoane au fost depistate cu fibrilatie atriala.

„De multe ori, bolile cardiovasculare sunt subestimate din punct de vedere al prognosticului. Insuficienta cardiaca are un prognostic la 5 ani mai prost decat majoritatea formelor de cancer, adica mai multi pacienti depistati cu insuficienta cardiaca severa mor in primii 5 ani de la diagnosticare decat cei diagnosticati cu majoritatea formelor de cancer”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Peste 50% dintre cei testati nu stiau ce inseamna fibrilatia atriala, iar foarte putini stiau ca sufera de aceasta afectiune, dar nu o tratau. Dintre cei 614 pacienti testati, 27% au varsta cuprinsa intre 66 si 75 de ani, iar 31% intre 56 si 65 de ani. In cadrul campaniei, au fost testati si 43 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani.

Fibrilatia atriala este una dintre cele mai frecvente tulburari de ritm cardiac, prezenta in special la persoanele in varsta.

In mod normal, bataile inimii sunt ritmice, in timp ce o inima aflata in fibrilatie bate neregulat si nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

 

Cercetarile recente arata ca fibrilatia atriala este unul dintre principalii factori care conduc la accidentele vasculare cerebrale. Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera un accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala.

 

„Am vrea sa oamenii sa inteleaga ca diagnosticarea fibrilatiei atriale se face simplu, cu un EKG si un stetoscop. insa complicatiile fibrilatiei atriale netratate pot fi dintre cele mai severe, de la accidente vasculare cerebrale, pana la insuficienta cardiaca, finalizate cu invaliditate sau chiar moartea pacientilor”, a declarat Oana Nastase, medic cardiolog, membru al Societatii Romane de Cardiologie.

 

La nivel european se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune tacuta, iar in Romania se estimeaza ca aproximativ 200.000 de oameni au fibrilatie atriala.

 

Fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare. in plus, spitalizarea unui pacient cu AVC pe fond de FA este cu aproximativ 30% mai scumpa decât a unui pacient cu AVC fara FA.

Sursa foto: ekgbooking.com

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare