Boli

#tulburare #muschi #masa musculara #alimentatie

Bigorexia - obsesia pentru un corp musculos

Bigorexia este o tulburare psihica de care in general sufera barbatii si care se manifesta prin ideea ca oricat de mult ar manca, oricat de multe exercitii ar face, muschii nu sunt suficient de dezvoltati.  Bigorexia, cunoscuta si sub denumiri cum ar fi dismorfie musculara, anorexie inversa sau sindromul urateniei, afecteaza aproximativ 2% din populatia globului, iar cel mai grav este ca o mare parte dintre persoanele cu aceasta tulburare  recurge la gesturi infioratoare pentru a arata „perfect”.


Cum se manifesta bigorexia


Barbatii care sufera de acesta boala au un standard de frumusete care se limiteaza strict la marimea muschilor – acest lucru este provocat de perceptia total gresita pe care pacientul o are despre propriul corp. Astfel, un barbat dezvoltat absolut normal se poate privi in oglinda si poate vedea un trup scheletic,  subnutrit, dupa care apare autoinvinuire pentru faptul ca nu face suficiente exercitii fizice.


Un semn clar al bigorexiei este dat de antrenamentele sportive excesive si dificile care se limiteaza de obicei la ridicarea de greutati tocmai pentru a stimula dezvoltarea masei musculare. Bigorexia ajunge sa fie o boala psihica deoarece pacientii care se cramponeaza de aceasta ajung obsedati de marimea muschilor neglijandu-si viata sociala , viata de familie, locul de munca si fiind irascibili atunci cand nu se afla in sala de forta.


De asemenea, meniul alimentar este unul foarte strict. Aceasta stricte nu se refera neaparat la cantitatea de mancare, ci la alimentele in sine: acestea nu au niciun pic de grasime, desi corpul lor nu are decat muschi si are cu disperare nevoie de mici depozite grase.


Totodata, bolnavii de bigorexie petrec foarte mult timp in fata oglinzii si in ciudat acestui fapt, ei isi vad in continuare corpurile urate, motiv pentru care unii ajung sa consume suplimente pentru cresterea masei musculare ( steroizi ).  Din pacate, psihicul acestor persoane lucreaza la un alt nivel atunci cand sunt in fata oglinzii, iar mintea lor distorsioneaza imaginile asemenea unei oglinzi speciale.


Cum se trateaza bigorexia


Cel mai important pas este recunoasterea faptului ca exista o problema de ordin psihologic si cererea ajutorului de specialitate. Consultul psihologic indelungat este obligatoriu, iar uneori acesta vine insotit de tratament medicamentos pentru a gestiona depresia. 


De asemenea, antrenorii salilor de fitness si comunitatile existente au inceput sa recunoasca simptomele bigorexiei si sa creeze grupuri de sprijin  pentru persoanele aflate in atfel de pozitii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare