Boli

#deces Cristina Stamate #deces stela popescu #accident vascular cerebral

Atentie la semnele accidentului vascular cerebral! “Apare la varste din ce in ce mai mici”

Doua mari actrite, Stela Popescu si Cristina Stamate, ne-au fost rapite dupa ce au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC). Medicii atrag atentia cu aceasta la semnele prin care putem recunoaste AVC si astfel sa salvam viata celor din jurul nostru.

Dupa disparitia fulgeratoare a actritei Stela Popescu, medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina personala de Facebook lamuriri cu privire la “formula FAST poate salva viata celui de langa tine”
1. F (face=fata): Rugati pacientul sa zambeasca. Semne de alarma: Fata nu e simetrica sau gura e cazuta intr-o parte.
2. A (arms=brate): Rugati pacientul sa-si ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramane mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dizartie (dificultati in vorbire) sau afazic (nu isi gaseste cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.

Toti ar trebui sa știm aceste lucruri. Trebuie invatate in toate scolile din Romania impreuna cu multe alte notiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educatie pentru sanatate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieti dar asteapta de prea mult timp sa fie adoptata. Pana cand parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

Retineti:
1. Apare la varste din ce in ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul varstelor inaintate). Este a doua cauza de mortalitate (dupa bolile cardiovasculare).
2. Semnele sau simptomele apar de regula rapid. (Senzatie de slabiciune, amorteli sai furmicatri la nivelul fetei sau membrelor. Probleme de vorbire sau de inlegerea cuvintelor, tulburari de echilibru, confuzie, tulburari de comportament, pareze sau paralizie, tulburari de comportament) și pot merge pana la coma și stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie sa faca in astfel de situatii.
5. 70% dintre pacienti nu au stiu ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numara suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.
7. Atentie !!! Pentru a fi cu adevarat eficiente notiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (invatate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla inmultirii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului