Boli

Atentie la alergia de primavara

Primavara este sezonul propice aparitiei alergiilor. Este momentul in care acestea sunt declansate din cauza vantului care imprastie pe calea aerului diversi antigeni. Ochii sunt rosii si umezi, nu va puteti opri din stranut, nasul va curge si va mananca etc. Cauzele acestei sensibilitati crescute la unele persoane este inca necunoscuta, dar se stie ca la aproximativ 50% dintre ei exista un teren ereditar predispozant. Alergia este o reactie a organismului fata de un agent exterior pentru foarte multe persoane inofensiv – polen, par de animal, praf, capsuni etc. Pentru ca reactia alergica sa se produca trebuie mai intai ca organismul sa fi intrat in contact cu substanta „incriminata”, numita alergen, prin intermediul cailor respiratorii, alimentare sau cutanate. In urma acestui contact corpul farbrica anticorpi specifici. Este cert faptul ca factorii genetici joaca un rol important, insa modul de viata actual duce la o explozie de fenomene alergice. Reactia alergica se declanseaza si apare sub diverse forme: rinite, conjunctivite, astm, urticarie etc. Alergiile respiratorii aparute foarte des primavara sunt cauzate de alergeni aerieni precum polenul, dar si de acarieni , par de animale, produse chimice precum detergentii, mucegai etc. La copii, alergia alimentara se poate manifesta prin simptome respiratorii ca de exemplu rinita , adesea asociata cu conjunctivita si chiar cu o criza de astm. Primavara si inceputul verii sunt marcate de existenta mai multor surse de polen si deci a mai multor motive de ingrijorare in ceea ce priveste aparitia alergiilor. Printre sursele principale de polen se numara:
  • polenul de arin, de alun (februarie–martie);
  • polenul de salcie, plop, ulm (martie–aprilie);
  • polenul de frasin , mesteacan (aprilie);
  • polenul de stejar, fag, pin (mai);
  • polenul de tei (iunie). Tratamentul „de toate zilele” Pentru a combate alergia nu este neaparat necesar sa va indopati de medicamente, ci mai degraba sa evitati expunerea la substantele care duc la aparitia crizelor. De asemenea, daca este nevoie evitati animalele de companie al caror par va provoaca adesea crize. Alergicii la acarieni trebuie sa aspire regulat covoarele si sa foloseasca un detergent special pentru spalarea lenjeriilor. Recurgerea la medicamente este necesara in cazul persoanelor care au crize foarte des sau in momentul in care evitarea alergenilor este aproape imposibila. Antihistaminicele si antiinflamatoarele permit controlarea consecintelor alergiei, insa administrarea este bine sa se faca numai in urma unui consult medical . In sfarsit, exista o tehnica eficienta care permite diminuarea reactiilor alergice ale copului: desensibilizarea. Pentru a se realiza, in decursul mai multor sedinte, medicul alergolog injecteaza in organismul persoanei afectate cantitati din ce in ce mai mari de alergen pentru a invata corpul sa-l tolereze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului