Boli

Anorexia si bulimia, tulburari care apar si dupa 40 de ani

Tulburarile de conduita alimentara precum anorexia sau bulimia nu sunt numai apanajul adolescentelor. Din ce in ce mai des apar si in cazul persoanelor trecute de 40 de ani, preocupate excesiv de aspectul fizic, din frica de a nu se ingrasa sau de a nu imbatrani. De ce numarul femeilor de 40 de ani care sufera de anorexie sau bulimie a crescut? O parte din raspuns se poate gasi in presiunea socioculturala care apasa asupra femeilor: aprecierea conceptului de tinerete, cultul taliei de model: 90-60-90 etc. Femeile care sufera de aceste tulburari sunt in permanenta competitie cu generatiile anterioare si isi fixeaza obiective de transformare a corpului, uneori irealizabile. Pe de alta parte, aceste persoane prezinta grave dificultati in ceea ce priveste depasirea diferitelor etape ale vietii, neputand sa accepte evolutia fizica inevitabila care le asteapta. Care sunt simptomele?
  • modificarile evidente in greutate, regimuri de slabire repetate, provocarea vomei etc;
  • preocupare excesiva a aspectului fizic, distorsionarea imaginii corpului, frica bolnavicioasa de ingrasare si de imbatranire, administrarea de medicamente destinate scaderii in greutate, practicarea intensa a exercitiilor fizice, dureri de cap din ce in ce mai frecvente, tulburari gastrointestinale. Totusi este indispensabil sa verificati daca aceste simptome pot fi atribuite unor boli reale generatoare modificarilor in greutate sau unui sindrom depresiv. Diagnosticul trebuie sa fie insotit de un bilant care sa inlature posibilitatea unui eventual diabet, cancer, infectie sau hipertiroidie . O tulburare depresiva va fi intotdeauna insotita de o insomnie sau de o insensibilitate la placere. Cum sa faceti fata situatiei Adesea necunoscute, aceste tulburari de conduita alimentara nu sunt de cele mai multe ori luate in seama. Daca va aflati in aceasta situatie, ceea ce trebuie sa faceti este autodisciplina : impreuna cu un nutritionist sa va restabiliti echilibrul nutritional de care aveti nevoie (in raport cu varsta, greutatea, inaltime, practic necesarul caloric zilnic) si daca este cazul sa cereti ajutorul unui psihoterapeut, care va va ajuta sa va faceti o imagine realista asupra propriului corp, cu stabilirea kilogramelor corespunzatoare. De asemenea, psihoterapeutul isi va ajuta pacienta sa traiasca intr-o maniera obiectiva, sa se acomodeze cu un corp care nu inceteaza sa se modifice odata cu trecerea anilor. Femeia anorexica sau bulimica este bine sa isi rectifice convingerile eronate asupra schimbarilor ce au loc dupa o anumita varsta: cresterea in greutate dupa 40 de ani, modificarile asociate menopauzei, riscul de a slabi excesiv etc. Organismul fiecarei femei reactioneaza in mod diferit! Daca ati trecut printr-o situatie asemanatoare si ati facut fata schimbarilor care au loc asupra propriului organism, povestiti-ne. Asteptam comentariul vostru!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului