Boli

#ameteli #durere #cap #creier #organism #tulburare #ureche #echilibru #vertij

Ametelile, un semnal de alarma al organismului

Asemeni unei dureri, ameteala este un semnal transmis de organism cand simte ca se intampla ceva anormal. Impresia este neasteptata si se manifesta prin senzatia ca totul se invarte in jurul tau sau ca te rotesti chiar tu. Acest dezechilibru provine in general dintr-o tulburare la nivelul urechii interne, care creeaza iluzia de rotire.

In zona urechii interne se situeaza canalele semicirculare si sistemul vestibular, structuri care indica in timp real creierului care este pozitia corpului in spatiu. Ametelile sunt provocate de o disfunctionalitate a acestor organe sau a cailor nervoase care fac legatura cu creierul.

In urechea interna, organul responsabil cu echilibrul, se gaseste un lichid in care plutesc mici cristale denumite otolite. Cand o persoana se deplaseaza, aceste cristale de carbonat de calciu transmit informatii creierului despre miscarile efectuate, ceea ce favorizeaza deplasarea.

Cauzele aparitiei ametelilor

Pentru inceput trebuie sa se faca diferenta intre adevaratele ameteli si senzatia pe care o poti avea cand nu ai aer, de exemplu. Cauzele aparitiei ametelilor sunt numeroase, insa mai mult sau mai putin grave.

In functie de originea tulburarii se vorbeste despre cauze de origine centrala si cauze de origine periferica. In primul caz, originea acestor tulburari se situeaza la nivelul creierului mic care intervine in pozitia corpului si orientarea in spatiu. In ceea ce priveste ametelile provocate de cauze periferice, acestea survin in urma unor disfunctionalitati la nivelul organelor responsabile de analiza miscarilor si transmiterea informatiilor la creier.

Cauzele centrale: tumorile cerebrale benigne sau maligne, scleroza, accidente vasculare cerebrale care au afectat cerebelul, lipsa vascularizarii, compresia arterelor cerebrale ale creierului mic etc.

Cauze periferice: maladia Meniere (se manifesta prin stare generala de rau, varsaturi, surditate), otospongioza (boala a urechii medie), otite cronice si acute, distrugerea timpanului, infectarea cu un virus a nervului vestibular etc.

Alte cauze: administrarea anumitor medicamente (aspirina, anti-inflamatoare, antibiotice), consumul mare de alcool, un traumatism cranian, accident survenit in urma unei caderi de la inaltime ( sporturi extreme ) etc.

Tratamentul ametelilor

La aparitia unei crize de ameteala este necesar sa se instaleze persoana afectata intr-o camera intunecata , racoroasa, bine aerisita.

Indiferent de cauzele aparitiei ametelilor, este important sa consulti un medic, mai ales daca acestea sunt permanente. Un bilant complet neurologic este indispensabil pentru a defini originea tulburarii. Daca exista suspiciuni se poate recurge la examene complementare cum sunt scanerul, audiograma, audiometria, RMN-ul (imagistica prin rezonanta magnetica).

Odata diagnosticul pus si cauza descoperita, se recomanda un tratament (medicamentos sau chirurgical, in functie de urgenta si gravitate) sau un stil de viata sanatos asociat cu odihna si liniste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare