Boli

#amenoree #menstruatie

Amenoreea, lipsa menstruatiei

Amenoreea  sau lipsa menstruatiei este o afectiune care poate fi cauzata de prezenta unei sarcini, de un stil de viata nesanatos ori de diverse probleme hormonale. Din fericire, amenoreea este o problema de sanatate care poate fi  tratata cu usurinta, insa este totusi necesar sa o tratezi cu seriozitate si sa mergi la ginecolog cat mai repede posibil.


Amenoreea poate fi de doua feluri:


Amenoree primara -  reprezinta lipsa aparitiei menstruatiei pana la varsta de 16 ani.  Aceasta poate fi cauzata de anomalii cromozomiale sau de dereglarea glandei endocrine.


Amenoree secundara – reprezinta lipsa menstruatiei pe o perioada mai mare de 3 luni, la femeile care au avut inainte cicluri menstruale. Daca in cazul amenoreei primare nu este obligatorie vizita la medic, amenoreea secundara necesita o vizita urgenta la ginecolog.


Cauzele amenoreei


Amenoreea poate aparea din diverse motive, iar cele mai frecvente sunt:


Instalarea sarcinii – daca menstruatia nu a mai aparut timp de doua luni, este foarte posibil sa fii insarcinata. In principiu poti incepe cu un test de sarcina, pentru a vedea daca intr-adevar acesta este motivul. Indiferent de rezultat, programeaza-te la un medic ginecolog pentru a te indruma cat mai bine;


Tulburari alimentare
– desi poate fi greu de crezut, o alimentatie nepotrivita si un stil de viata nesanatos pot provoca amenoreea. Unul dintre tratamentele impotriva amenoreei este acela de a renunta la mancarurile de timp junk food, la dulciurile in exces, dar si abordarea unui stil de viata bazat pe sport;


Tulburari hormonale
– uneori amenoreea poate fi cauzata de diverse tulburari hormonale, cum ar fi ovarul polichistic sau tulburarile glandei endocrine;


Alaptat (amenoreea de lactatie ) – acesta inhiba secretia de esterogen si progesteron lucru care duce, de multe ori, la amenoree;


Tumori ovariene;


Administrarea unor medicamente pe baza de hormoni  (anticonceptionale, pilula de a doua zi etc) ;


Stres puternic si oboseala;


Efort fizic intens;


Diverse boli cronice grave (tuberculoza, obezitate, cancer, diabet zaharat, nefrita, artrita reumatoida  etc) .


Cum se trateaza amenoreea


Numai un medic poate stabili, in urma unor consultatii amanuntite si efectuarea unor analize, care este tratamentul potrivit. Acesta se stabileste de la persoana la persoana, in functie de varsta sau cauza afectiunii.


Exceptand  sarcina care este una dintre cele mai frecvente cauze ale amenoreei, toate cauzele amenoreei pot fi combatute, iar menstruatia va reveni in cel mai scurt timp dupa un tratament adecvat. In general se va cere schimbarea stilului de viata, o alimentatie sanatoasa, administrarea unor anticonceptionale sau chiar a altor pastile pe baza de hormoni.


Cum poti preveni amenoreea


Atata vreme cat cauzele amenoreei nu sunt de natura genitala, aceasta afeciune poate fi prevenita.  In primul rand este foarte important sa ai un stil de viata cat mai potrivit, sa mananci sanatos (multe legume si fructe), sa faci miscare fizica, sa te odihnesti cat mai mult, sa eviti tutunul, alcoolul si substantele daunatoare organismului tau, drogurile de exemplu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare