Boli

#alzheimer #boala #boli neurologice #sport #creier

Alzheimer, o boala cu debut precoce

Studiile efectuate in ultimii ani au descoperit faptul ca Alzheimer este mai nou o boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni tineri, cu varste incepand de la 40 de ani.  Oamenii de stiinta spun ca boala este provocata de stres, de depresii, de alimentatia nesanatoasa, de anxietate si in general de stilul de viata modern.


Aceste informatii sunt cutremuratoare, avand in vedere ca Alzhemer era in trecut o boala care afecta doar persoanele trecute de 65 de ani si ca varsta inaintata era unul dintre factorii de risc.


Medicii avertizeaza ca stilul de viata agitat, stresul si depresiile sunt mai nou factorii de risc a bolii Alzheimer si sfatuiesc populatia sa se protejeze cat mai mult in acest sens.


Iata cum poti preveni aparitia bolii Alzheimer


Fereste-te de stres


Oricat de greu ti-ar fi, incearca sa te controlezi si sa eviti starile de stres gandurile negative si pesimiste. In fiecare dimineata cand iesi din casa propune-ti sa nu lasi nimic sa te enerveze, sa te streseze si sa iti provoace stari psihice neplacute. Orice ar fi, oricat de mult te-ar enerva traficul, taskurile de la munca sau alti factori, inspira adanc si incearca mereu sa te calmezi si sa rezolvi situatiile cu foarte mult calm.


Trateaza depresiile


Daca te cufunzi intr-o stare de gandire negativa, daca incepi sa privesti lumea ca si cum nu ar mai avea nimic de oferit, daca ai nopti albe si idei negre, atunci este foarte posibil sa suferi de o depresie, fara sa stii de acest lucru. Daca prezinti chiar si unul dintre aceste simptome, ar fi bine sa mergi rapid la un control si sa verifici daca intr-adevar esti afectat de depresie.


Studiile au aratat ca unul din doi pacienti cu depresii netratate dezvolta o boala care afecteaza creierul.


Antreneaza-ti creierul


O alta cauza a aparitiei bolii Alzheimer la oamenii tineri, este lipsa antrenatii creierului.  Specialistii ne sfatuiesc sa facem cat mai des exercitii care stimuleaza activitatea creierului si ne asigura ca in acest fel suntem mai feriti de imbolnavirea cu Alzheimer.


Asadar, citeste mai mult si mai des, joaca sah, fa un puzzle, completeaza o integrama, un sudoku,  sau fa teste de cultura generala. Orice iti pune mintea in miscare si iti stimuleaza gandirea iti va oferi un plus de protectie impotriva bolii Alzheimer.


Fa sport


Exercitiul si miscarea fizica este foarte importanta pentru a intarzia efectele si simptomele maladiei Alzheimer, dar si pentru a imbunatati starea generala a corpului si a psihicului. 20 de minute de efort zilnic, in aer liber, conteaza foarte mult in imbunatatirea  starii de sanatate.


Acid folic


Acidul folic reduce sindromul piciorului nelinistit, asociat cu maladia Alzheimer. Asadar, consuma cat mai des legume cu frunze verzi  cum ar fi spanacul, sparanghel sau broccoli.


Fitoterapie


Introdu in alimentatia ta zilnic, ceai de macese, ginseng si visc, dar si suplimente alimentare cum ar fi ginkgo biloba .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare