Boli

# alergii soare #expunere soare #alergii

Alergiile la soare in vacanta! Simptome, prevenire, tratament

Oricine merge in vacanta isi doreste sa aiba parte de o vreme buna si sa poata sa stea la soare. Din pacate unele persoane au alergii la soare si este bine sa stie tot ce trebuie pentru a preveni aparitia lor sau pentru a le trata daca exista deja.

Ce inseamna alergie la soare?

Alergia la soare este un termen folosit pentru a descrie o seie de simptome asociate efectelor neplacute datorate expunerii la soare. Cea mai comuna forma de alergie este aceea a eruptiei usoare, numita si otravire.

Simptomele alergiei la soare

In functie de cauza alergiei, aceasta poate sa arate si sa se simta diferit de la persoana la persoana. Totusi, cele mai frecvente simptome sunt:

  • Roseata pielii;
  • Pielea este dureroasa sau omul simte mancarime;
  • Sunt prezente mici umflaturi care se pot forma in petice rosii ridicate de la nivelul pielii ca inaltime;
  • Pot sa existe cruste sau descuamari, cojiri;
  • Basici sau rani pe corp.

Prevenire

Pentru a putea sa previi aceasta situatie este bine sa mergi la medicul tau de familie si sa faci anumite teste pentru a vedea daca aceasta este o posibilitate pentru corpul tau. De asemenea poti sa:

  • Folosesti creme cu protectie solara;
  • Sa utilizezi ochelari de soare cu protectie mare;
  • Sa stai la umbra la momentele de maxima putere a soarelui. Sunt anumite ore pe care este bine sa le petreci in camera sau in restaurant, magazine;
  • Eviti sa ai expunere mare din prima la soare. Se poate sa o faci treptat, dupa ce pielea ta este pregatita pentru acest lucru;
  • Eviti sa iti afectezi pielea prin substante care stii deja ca iti declanseaza o reactie. De exemplu pot sa existe anumite medicamente care in combinatie cu expunerea la soare iti dau anumite simptome neplacute.

Tratamentul potrivit pentru alergia la soare

Medicul tau iti poate da toate informatiile de care ai nevoie pentru un tratament corespunzator al alergiei la soare. Imediat cum au aparut primele simptome ale expunerii la soare pe care ai vrea sa le indepartezi poti sa mergi la medicul de familie, insa daca ele persista, atunci trebuie sa ai o vizita la dermatolog, care este specialistul in acest domeniu.

Uneori, pentru efectele minore, medicul tau te va indruma sa stai putin la soare si sa eviti o perioada soarele puternic.

Pentru cazurile mai avansate, medicamentele sunt cele potrivite. Se poate sa primesti medicatie cu corticosteroizi sau chiar medicamentele care se dau pentru malarie, acestea avand raza de actiune si pentru unele dintre simptomele date de alergiile solare. In terapie, este bine sa incepi sa iti incepi pregatirea corpului prin momente de scurta durata si apoi din ce in ce mai mari, cat suporta pielea ta. Exista si o forma de tratament ce include o lampa cu ultraviolete ce sunt directionate catre zonele cu probleme ale corpului.

Doctorul va face anumite teste pentru a vedea daca ai alergii si care sunt. De aceea este bine sa fii pregatit/a pentru programarea ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare