Boli

#alergii alimentare #morcovi #alergie morcovi

Alergia la morcovi: simptome si tratament

Te-ai gandit vreodata ca morcovii, unele dintre cele mai sanatoase si consumate legume din lume, pot fi alergici pentru unele persoane? Alergia la morcovi afecteaza insa peste 25% din populatia Europei.

Alergia la morcovi nu este inclusa in lista alergiilor alimentare, insa persoanele care sunt alergice la polen se pot confrunta cu reactii alergice similare atunci cand consuma morcovi. Astfel, daca esti alergic la polen, vei fi alergic si la morcovi. Morcovii contin proteine similare cu cele care se gasesc in polen.

Acest tip de alergie apare in special la consumul de morcovi cruzi. In timpul gatirii, polenul de pe morcovi este distrus si nu mai cauzeaza alergii. Unele persoane insa sunt alergice si la morcovii fierti sau gatiti.
 

Semnele si simptomele alergiei la morcovi


Polenul de mesteacan este un alergen care produce simptome alergice atunci cand sunt consumate fructe sau legume crude care au intrat in contact cu acest timp de polen. Morcovii sunt unele dintre legumele care pot duce la reactii alergice.

Printre simptomele alergiei la morcovi se numara:

  • greata;
  • voma;
  • constipatie;
  • crampe abdominale ;
  • mancarimi;
  • eczeme;
  • stranut;
  • tuse;
  • congestie nazala ;
  • senzatie de arsura in zona gurii;
  • umflarea buzelor si a limbii.


Anafilaxia este o afectiune extrema cu care se pot confrunta persoanele alergice la morcovi sau alte alimente cu polen. Persoanele alergice intra in soc anafilactic si intampina dificultati de respiratie. De asemenea, aceste persoane se confrunta si cu tensiune arteriala scazuta si inconstienta.

Mai mult decat atat, anafilaxia duce la ritm cardiac marit, anxietate, confuzie si ameteala, simptome care poate duce la coma si chiar deces.

Aceste simptome apar de obicei rapid, in cateva minute de la expunerea la alergeni si pot pune viata in pericol, daca pacientul nu primeste imediat tratament medical .
 

Cum sa previi si sa tratezi alergia la morcovi


Cea mai usoara metoda prin care poti preveni alergia la morcovi este sa eviti consumul de morcovi, atat cruzi, cat si gatiti. Daca stii ca esti alergic la morcovi este recomandat sa eviti aceste legume decat sa tratezi mai tarziu.

Exista insa si situatii in care, chiar daca nu consumi morcovi, sa te confrunti cu reactii alergice atunci cand mergi la piata si treci pe langa standurile cu morcovi. In aceste situatii pot avea simptome precum senzatia de sufocare, dificultate la inghitire sau stranut.

Daca polenul de pe morcovi ajunge in ochi poate duce la conjunctivita, care se manifesta prin inrosirea ochilor. Este astfel indicat sa stai departe de morcovi chiar si atunci cand sunt gatiti.

Atunci cand mananci in oras este indicat sa ceri mai multe detalii despre modul in care sunt gatite preparatele pe care le consumi si daca contin morcovi. De asemenea, poti cere chelnerului sa scoata morcovii din mancarurile tale. Este indicat sa eviti si sucul de morcovi.

Chiar daca iei toate masurile de prevenire, exista si situatii in care te poti confrunta cu acest tip de alergie. In aceste cazuri este indicat sa mergi la medic, care iti va prescrie medicamente antihistaminice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare