Boli

# piele iritata #iritatii #transpiratie #alergie # alergia la caldura

Alergia la caldura

Alergia la caldura este o afectiune care poate afecta orice persoana, in special copiii. Se manifesta prin aparitia unor iritatii rosii pe piele. Este indicat sa te feresti de caldura si sa porti haine subtiri din fibre naturale.
 

Ce este alergia la caldura


Pielea protejeaza organismul de factorii nocivi din mediul inconjurator. Actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor, chimicalelor sau radiatiilor ultraviolete. Joaca un rol important in controlul temperaturii corpului. Una dintre modalitatile prin care organismul uman se racoreste este transpiratia. Transpiratia este produsa de catre glandele sudoripare care se gasesc pe aproape toata suprafata corpului.

Aceste glande se gasesc in piele si sunt reglate de centrii nervosi din creier, care controleaza temperatura corpului. Transpiratia din glandele sudoripare iese la suprafata pielii prin numerosi pori. Atunci cand acesti pori sunt blocati, transpiratia nu mai poate ajunge la surpafata pielii. Transpiratia ramane blocata sub piele, cauzand inflamatii, iritatii si mancarimi.

Alergia la caldura mai este cunoscuta si sub numele de miliaria. Aceasta afectiune afecteza ambele sexe, la orice varsta, insa este mai frecventa in randul sugarilor si copiilor. Alergia apare pe piele sub forma unei erupii rosii sau roz. Alergia apare cel mai frecvent pe trunchi, gat si maini, insa se poate extinde pe tot corpul, in special daca pacientul se scarpina intens.
 

Cauzele alergiei la caldura


Exista mai multe cauze pentru care apare alergia la caldura. Una dintre aceste cauze este transpiratia in exces. Din aceasta cauza, in timp, porii se infunda, blocand astfel evaporarea transpiratiei din piele. Alergia apare si in zonele in care aerul circula mai greu. Hainele stramte sau din materiale sintetice impiedica evaporarea transpiratiei.

De asemenea, alergia este produsa si de hainele groase purtate in sezonul estival. Cremele si lotiunile pentru corp pot impiedica evaporarea transpiratiei. Alergia poate aparea si ca reactie la diverse medicamente. Caldura si umiditatea in exces sunt alte cauze ale alergiei.
 

Simptomele alergiei la caldura


Principalele simptome ale alergiei la caldura sunt petele si umflaturile rosii de pe piele, mancarimile, iritatiile rosii sau roz. Iritatiile apar in special pe trunchi, gat, umeri. Prin scarpinare se pot extinde pe tot corpul si se pot infecta. Alergia se manifesta si prin aparitia unor umflaturi pline cu lichid.
 

Cand mergi la medic


Trebuie sa mergi la medic atunci cand prezinti urmatoarele simptome:
 

  • durere acentuata;
  • inflamare;
  • caldura in jurul zonei afectate;
  • eliminarea de puroi;
  • noduli limfatici imflamati in zona gatului;
  • febra de peste 37,8 grade;
  • frisoane.

 

Tratamentul alergiei la caldura


Alergia la caldura dispare de la sine in 3 - 4 zile, atunci cand pielea este racorita si se evita contactul cu soarele si umiditatea. Zonele afectate de alergie trebuie sa fie curate. Se curata cu comprese cu solutii antiseptice care contin acid salicilic. Pentru mancarime , pe zonele afectate se pot aplica lotiuni impotriva pruritului. Daca alergia nu dispare dupa 3- 4 zile este indicat sa mergi la medic.
 

Masuri de preventie


Pentru a preveni aparitia alergiei la caldura este indicat:
 

  • sa se evite expunerea prelungita la soare si umiditate;
  • sa se evite purtarea hainelor stramte si groase;
  • sa se evite folosirea excesiva a cremelor de corp.


De asemenea, este indicat sa porti haine din fibre naturale, cat mai subtiri si sa pastrezi pielea curata, prin efectuarea de dusuri caldute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare