Boli

#alergat #riscuri alergat #deteriora cartilajelor #accidente vasculare

Alergatul poate afecta inima. Afla si alte dezavantaje ale acestui sport!

Exercitiile fizice contribuie la starea generala buna a organismului si influenteaza formarea unui stil de viata sanatos, insa exista si dezavantaje ale practicarii unor sporturi. Alergatul ajuta la tonifierea organismului si creste capacitatea de concentrare, dar poate aduce si prejudicii sanatatii. Iata cum poate afecta alergatul sanatatea organismului.

1 Alergatul afecteaza sistemul imunitar

Alergatul poate tensiona sistemul imunitar. Sportivii de cursa lunga sunt mai susceptibili de a dezvolta infectii. Pregatirea intensa pentru un maraton nu ajuta doar la arderea grasimilor, ci contribuie si la deteriorarea tesutului muscular. Din acest motiv, sistemul imunitar capata mai multe sarcini nejustificate, ceea ce duce la tensionarea acestuia.

2 Alergatul afecteaza inima

Cercetatorii au efectuat masuratori ecografice ale functiei cardiace la 60 de alergatori, inainte si la 20 de minute dupa ce au alergat la maratoanele din Boston din 2004 si 2005. In urma acestor teste, oamenii de stiinta au observat ca niciunul dintre sportivi nu a prezentat, inainte de cursa, markeri serici care sa determine stresul cardiac.

Insa, dupa finalizarea cursei, 36 dintre alergatori au prezentat markeri serici ai troponinei - un complex format din trei proteine, prezente in muschiul scheletic si in cel cardiac. Nivelurile crescute de troponina se asociaza de obicei cu sindromul coronian acut.

In plus, cercetatorii au descoperit ca 24 dintre alergatori au dezvoltat simptome ale necrozei miocardice, ceea ce inseamna daune ireversibile ale celulelor si muschilor inimii. In ceea ce priveste mersul pe jos, pana in prezent nu sunt dovezi ca aceasta activitate ar afecta in vreun fel muschii si celulele inimii.

3 Alergatul poate deteriora cartilajele

In timp, cartilajul articulatiilor se deterioreaza si astfel apar durerile articulare, precum si intepenirea si deformarea articulatiilor. Acest proces are loc din pricina suprasolicitarii articulatiilor, dar si din cauza accidentelor repetate.

Astfel de probleme apar atunci cand alergi o perioada lunga de timp. Durerile articulare se resimt mai tare dupa trei luni in care activitatea fizica este redusa.

4 Alergatul poate provoca accidente vasculare cerebrale

Alergatul pe o vreme calduroasa poate fi cauza producerii unui accident vascular cerebral, motiv pentru care cei pasionati de aceasta activitate fizica ar trebui sa acorde o mai mare atentie perioadei in care decid sa alerge. In plus, alergarea pe o asemenea vreme poate duce la disfunctii ale mai multor organe.

5 Alergatul afecteaza pielea

Un studiu realizat in Austria a aratat ca alergatorii sunt mai predispusi in a dezvolta afectiuni ale pielii, intrucat sunt mult mai expusi la soare, dar nu este acesta singurul motiv. Suprimarea sistemului imunitar contribuie, de asemenea, la aparitia problemelor la nivelul pielii. Pentru a impiedica acest lucru este recomandat sa fie folosite lotiuni cu protectie solara ridicata, dar si haine cat mai lejere.

Sursa foto: steadyhealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare