Boli

#card national de sanatate #asigurari sanatate #card sanatate #consultatii medicale #medic familie

Ai primit cardul de sanatate? Iata ce faci cu el!

A inceput distribuirea cardului national de sanatate, dupa 7 ani de amanari. Peste 90% dintre acestea vor ajunge la pacienti pana la sfarsitul lunii octombrie. Cei care le-au primit deja s-au grabit sa mearga la medicul de familie pentru validare. Insa, in lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa. Iata ce trebuie totusi sa stii despre acest document.

Cardul functioneaza dupa acelasi principiu de utilizare a unui card bancar. Fiecare pacient are un cod PIN, iar de fiecare data dupa o procedura medicala, doctorul inscrie in sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul. Pe fata, cardul de asigurari de sanatate contine numele persoanei asigurate, codul sau de asigurat, numarul documentului si data expirarii.

Pe verso scrie ca „persoanele asigurate au obligatia prezentarii documentului national de asigurari de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale si ca acesta nu este transmisibil. „Documentul poate fi folosit numai impreuna cu un document de identitate”.

Pacientii au carduri, medicii n-au cititoare

Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care contine unele informatii explicative, precum si un formular care trebuie depus la medicul de familie, care il va parafa si semna. Tot medicul de familie este si cel care activeaza cardul. „Pentru a deveni functional, el trebuie sa fie activat. Pentru aceasta, medicul va va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Va rugam sa retineti acest cod si sa nu il divulgati. Veti tasta personal acest pin ori de cate ori veti solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arata in notele explicative care insotesc cardul.

Cabinetele medicale nu sunt insa inca dotate cu cititoare, chiar daca medicii de familie sustin aceasta masura. “Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, se mentioneaza intr-un comunicat al Societatea Nationala de Medicina Familiei.

“Este prevazut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpara toti cei care furnizeaza servicii medicale iar preturile, ca sa nu se mai sperie nimeni, asa cum erau in 2010, 2011 - 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ul Casei de Asigurari, sunt intre cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro - si nu cred ca puteti sa-mi spuneti ca un furnizor de servicii medicale nu poate sa-si permita achizitionarea lui - pana la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. inteleg ca exista reticenta din partea unora care nu vor sa introducem niciodata acest sistem. Imi pare rau pentru ei, trebuie introdus sistemul', a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare