Boli

#ce faci daca ai coronavirus #test coronavirus #infectie coronavirus #coronavirus

Ai fost testat pozitiv cu noul coronavirus sau banuiesti ca esti infectat? Ce trebuie sa faci

Tot mai multi romani se testeaza la cerere fie pentru ca au nevoie de buletin medical pentru a pleca in vacanta, fie pentru ca au intrat in contact cu o persoana bolnava. Centrele de testare sunt suprasolicitate si timpul de asteptare destul de mare. Insa adevarata problema apare cand testul este pozitiv. Putini stiu ce sa faca in momentul in care primesc raspunsul pe care nimeni nu isi doreste sa-l primeasca vreodata.

 

Multe persoane intra in panica. Nu stiu daca sa sune la ambulanta, sa se prezinte la spital direct, sau sa anunte DSP-ul. Medicii Beatrice Mahler si Adrian Marinescu au explicat la Digi24 care sunt pasii de urmat in momentul inc are o persoana este diagnosticata pozitiv cu noul virus sau crede ca este bolnava.

„In primul rand, trebuie sa anunti Directia de Sanatate Publica, iar pentru asta, suni si iti suni si medicul de familie. Daca esti asimptomatic si nu ai comorbiditati, adica nu ai tensiune, nu esti obez, nu ai diabet si starea de sanatate este buna, impreuna cu DSP, esti directionat catre o unitate medicala ca sa ti se faca un set de analize, un bilant al momentului - adica, se face o radiografie pulmonara, examen de sange si un consult de boli infectioase sau pneumologic, depinde unde esti directionat. Ulterior, daca ai conditii de autoizolare la domiciliu, semnezi ca esti de acord si ca vei respecta autoizolarea si pacientii merg catre casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacientii sunt indrumati ca la momentul in care apare orice simptom care ar sugera agravarea afectiunii sau in caz de stare generala alterata sa anunte medicul de familie. Pot sa sune si la ambulanta, sa anunte situatia lor si prin centrul operativ se gaseste un loc unde sa fie internati”, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din Bucuresti, Beatrice Mahler.

DSP nu raspunde la telefon. Ce fac?

In momentul in care intrii in contact cu o persoana bolnava, confirmata, trebuie sa stii cate zile au trecut pentru a urmari evolutia simptomelor. De regula simptomele pot aparea dupa 5-7 zile de la contactul cu o persoana bolnava. Testarea se face in momentul in care apar primele simptome. Daca nu, se va face in cea de-a 8-a zi de la intrarea in contact cu persoana bolnava, si se repeta testul dupa inca o saptama.

„In mod logic, dar din pacate sunt prea putini angajati la DSP, ar trebui sa se intample altfel: daca ar fi ancheta facuta rapid, ar trebui sa intru in izolare, asa ar fi corect, nu ma mai deplasez. Asa se intampla la inceput: intru in izolare si daca am nevoie, vine si ma testeaza DSP-ul acasa. Din pacate, acum nu se mai poate. Si mai e ceva: in momentul in care un test este pozitiv, el se raporteaza la DSP, deci n-ar trebui sa fie mare intervalul de timp din momentul raportarii si pana cand suna persoana respectiva, sa spunem ca e de buna-credinta si suna. Dar se poate intampla sa nu raspunda DSP”, o situatie care, din pacate, se intalneste tot mai des, arata dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Bals”.

Cand poti suna la 112

La 112 poti suna doar in momentul in care esti simptomatic si ai o urgenta medicala reala. In caz contrar vei fi redirectionat tot catre DSP. 

“Daca DSP-ul nu raspunde, singura varianta pe care o ai, daca te simti bine, este sa vii la spital tu singur, cand ai un test pozitiv”, a rezumat dr. Marinescu.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ce-trebuie-sa-faci-daca-ai-fost-testat-pozitiv-pentru-coronavirus-sau-banuiesti-ca-esti-contaminat-1345991

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului