Boli

#tulburare #vorbire #afazie #dificultati de vorbire

Afazia, o tulburare grava de exprimare

Afazia este o afectiune grava care afecteaza vorbirea si intelegerea scrisului intr-o anumita limba. Apare de obicei spontan, in urma unei lovituri a capului sau a unei tumori cerebrale. Se poate insa dezvolta lent, iar in acest caz duce la dementa. Persoanele care se confrunta cu si intelegere trebuie sa mearga de urgenta la medic.

 

Ce este afazia


Afazia este o boala care afecteaza abilitatea de a comunica. Aceast boala afecteaza abilitatea de a te exprima si de a intelege limba, atat vorbita, cat si scrisa. Gravitatea acestei dizabilitati depinde de severitatea partii creierului afectata.

Afazia apare de obicei spontan, dupa un infarct sau o rana a capului. Se poate dezvolta insa si gradual, cauzata de o tumoare a creierului. Pentru a trata aceata afectiune, este recomandat sa se investigheze cauza acestei afectiuni. Apoi se pot face cursuri de .
 

Simptomele afaziei


Afazia este un semn al altor afectiuni, precum infarctul sau tumorile cerebrale. Persoanele care sufera de afazia se confrunta cu:

  • exprimare in propotii scurte sau incomplete;
  • exprimare in propozitii care nu au sens;
  • exprimare in cuvinte necunoscute;
  • neintelegerea conversatiilor altor persoane;
  • greseli de ortografie;
  • scrierea de propozitii si fraze fara sens.


Severitatea acestei afectiuni depinde de zona in care creierul este afectat. Unele persoane pot intelege ce spun cei din jur insa au probleme de exprimare. Alte persoane pot intelege ceea ce citesc, insa nu pot transmite mai departe informatiile, in asa fel incat sa fie intelese de persoanele din jur.

Afazia este o afectiune grava, astfel ca este indicat ca personale care se confrunta cu aceasta problema sa mearga de urgenta la medic.
 

Cauzele afaziei


Principala cauza a faziei o reprezinta leziunile cerebrale. Acestea sunt cauzate de blocajul sau ruptura unor vase de sange din creier. Blocajul circulatiei sangvine duce la distrugerea celulelor din zonele creierului responzabile cu vorbirea.

Distrugerea neuronala, cauzata de lovituri la cap, tumori, infectii sau diverse procese de degenrare pot duce la . Afazia progresiva se dezvolta gradual si poate duce la dementa.
 

Complicatii ale afaziei


Afazia poate afecta in mod dramatic calitatea vietii , deoarece comunicarea este o parte importanta a vietii. Dificultatile de comunicare pot afecta viata profesionala , relatiile sociale si amoroase si activitatile de zi cu zi. Probleme de vorbire pot duce la depresie si izolare.
 

Stilul de viata si afazia


Daca suferi de afazie , urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa comunici mai usor cu persoanele din jur:

  • poarta cu tine o fisa in care sa spui ca suferi de afazie si ce inseamna acest lucru;
  • poarta la tine documentele personale si datele de contact ale persoanelor care te pot ajuta;
  • poarta la tine hartie si pix;
  • atunci cand nu reusesti sa te exprimi pe intelesul celor din jur, ajuta-te de desene si fotografii;
  • foloseste-te de gesturi pentru a indica obiectele din jur.


De asemenea, si familia si prietenii te pot ajuta sa treci mai usor peste aceata perioada grea din viata ta. Acestia trebuie sa discute cu tine simplu si la obiect, fara fraze complicate. De asemenea, acestia te pot ajuta sa realizezi un catalog cu imagini si cuvinte, pe care sa il folosesti atunci cand nu te poti exprima.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare