Boli

#tratament caner de col uterin #trachelectomie #cancer de col sarcina #operatie unica Romania #cancer de col

A aflat ca are cancer de col uterin cand era insarcinata. Interventia unica in Romania a salvat doua vieti!

Vestea ca vor fi parinti s-a lasat mult asteptata pentru Diana si Alexandru, un cuplu tanar din Iasi. Dupa 5 ani de incercari, odata cu vestea ca este insarcinata, in urma unor investigatii standard in sarcina, Diana a aflat ca sufera de o boala grava. Examenul Papanicolau a aratat ca exista celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv.
 

Pana la acea varsta, Diana nu facuse niciodata testul Papanicolau. “Imi era teama si amanam de pe o zi pe alta, desi prietenele ma sfatuiau sa merg la doctor. imi pare enorm de rau ca nu am facut acel test din timp!”, a recunoscut Diana.

"Mergeti cu incredere la domnul doctor Petre Bratila!”

In cazul Dianei, lucrurile erau complicate: nu numai ca fusese diagnosticata cu cancer, insa era si gravida. Alegerea celei mai bune metode pentru a trata cancerul de col uterin diagnosticat in sarcina depinde de tipul de cancer, de cat de avansat este si de varsta sarcinii. Medicul ginecolog curant i-a recomandat Dianei histerectomia, operatia de indepartare a uterului – o optiune care i-ar fi oferit acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar fi dus la pierderea copilului si a oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina.

Insa Diana nu era pregatita sa renunte la copilul mult dorit. Primul gand al mamei a fost legat de ce se va intampla cu acesta. "I-am spus doamnei doctor ca imi doresc foarte mult si copilul. Dorinta cea mai mare este sa fiu bine. Si eu, si copilul".

Intelegand cat de important era pentru Diana sa aduca pe lume copilul din pantec, doctorita ginecolog din Iasi l-a recomandat pe dl conf. univ. Petre Bratila, unul din putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri,  recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii.

“Mergeti cu incredere la dl dr Petre Bratila!” – cu acest indemn au venit in Bucuresti, la Spitalul Euroclinic, Diana si sotul ei.

Interventia a fost una delicata si dificila in acelasi timp, atat din punctul de vedere al anesteziei, cat si al procedurii in sine, deoarece pe masa de operatie nu s-a aflat doar un pacient, ci doi. In saptamana 13 de sarcina, fatul are aproximativ 6.7 cm de la crestet la sezut, fiind de marimea unei mandarine.

Din fericire, operatia, care a dura 3 ore si jumatate si care a fost realizata in premiera, a decurs bine. Acum, Diana si Alexandru isi pun toate sperantele ca bebelusul se va naste sanatos. in urmatoarele luni insa mama si sarcina vor fi supravegheate indeaproape.

Cancerul de col uterin poate fi tratat in sarcina!

“Prin operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin, oferim femeilor sansa nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes la termen”, a declarat conf. univ. dr Petre Bratila.

“Desi relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin reprezinta o situatie extrem de complexa si provocatoare, atat pentru ginecolog, cat si pentru mama. Insa este foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu ia decizia de a intrerupe sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament. In anumite situatii, exista o solutie atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase” – a explicat conf. univ. dr Petre Bratila.

Pe 4 februarie, este marcata Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului: la fiecare 5 ore, o femeie moare in Romania de cancer de col uterin, o boala ce poate fi prevenita. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, in fiecare an, in Romania, incidenta fiind cea mai ridicata din Centrul si Estul Europei, conform unui raport intocmit in 2013 de Centrul International pentru Informare HPV.

Sursa foto: gerasimosmarinakis.gr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare