Boli

#semne silentioase #tumori pe creier #dureri de cap

8 semne silentioase ale tumorilor de pe creier

 

Semnele si simptomele tumorilor pe creier seamana foarte mult cu cele ale bolilor cotidiene, de la banalele dureri de cap pana la depresie si anxietate. Iata cand ar trebui sa va alertati si sa consultati un medic.

 

Dureri de cap persistente

Poate fi dificil chiar si pentru medici sa faca diferenta intre durerile de cap (migrene) generate de o tumoare si cele care au alte motive. Totusi, o durere zilnica de cap, care nu vrea sa dispara, poate fi un indicator pentru o tumoare pe creier. Mai mult, aceasta durere de cap tinde sa se inrautateasca si, de obicei, se simte dimineata cand presiunea intracraniana este ridicata din cauza pozitiei orizontale indelungate.

 

Scaderea acuitatii vizuale

Pacientii care prezinta acest simptom, este posibil sa nu il constientizeze deloc, ca sa nu mai vorbim de asocierea lui cu o tumoare pe creier. Este posibil ca ei nici macar sa nu remarce scaderea acuitatii vizuale, pana cand starea nu se agarveaza prin pierderea completa a vederii. Acest simptom de scadere a vederii periferice se numeste hemianopsie bitemporala si poate fi cauza unei tumori hipofizale care comprima nervul optic sau o parte a caii vizuale.

 

Slabiciune si letargie

Cortexul motor al creierului initiaza miscarea musculara a intregului corp, cortexul drept raspunzand de partea stanga a corpului in timp ce cortexul stang raspunde de partea dreapta a corpului. Daca sunt prezente tumori pe oricare din aceste parti, se poate ajunge la pierderea functiilor pe partea corespunzatoare a corpului. Astfel, o tumoare cerebrala este posibil sa nu genereze dureri la nivelul membrelor, dar poate genera probleme la controlul acestora.

 

Dificultate in articularea cuvintelor

Un alt simptom comun al unei tumori cerebrale este lentoare sau chiar pierderea capacitatii de a articula cuvintele. Problemele de vobire cum ar fi balbaiala, dificultatea de a numi obiectele sau de a intelege ce spun ceilalti, toate sunt simptome cheie ale unei tumori in lobii frontali sau temporali.

 

Comportament aventuros si riscant

Pacientii care sufera de o tumoare cerebrala pot manifesta depresie, furie sau anxietate. Aceste simptome sunt legate cel mai adesea de o tumoare care implica direct sau comprima portiuni ale lobului frontal, zona care este responsabila pentru multe din trasaturile si personalitatea noastra. De asemenea, ei pot manifesta modificari de comportament, devenind mai furiosi, mai agitati si implicandu-se in actiuni riscante.

 

Pierderea auzului

Lobul temporal, situat in partea de jos a cortexului din spatele urechilor, este responsabil de acuitatea acustica. Daca ai pierderi de auz sau o senzatie de sunet constant in ureche (tinitus), se recomanda sa mergi de urgenta la medic - poate fi vorba despre o tumoare pe creier.

 

Infertilitatea

Glanda pituitala este o structura de dimensiunea unui bob de mazare si se afla la baza creierului. Tumorile care afecteaza aceasta glanda pot determina eliberarea in exces sau in cantitate prea mica a unui hormon ceea ce poate duce la infertilitate.

 

Pierderea echilibrului

Daca apar dificultati la mers, in special in intuneric si se observa tendinta de a merge aplecat spre o parte, poate fi vorba despre un simptom pentru o tumoare pe zona creierului responsabila cu echilibrul si coordonarea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare