Boli

# gestionare anxietate #pandemie de coronavirus #gestionare stres # adelina pestritu coronavirus

8 moduri de a-ti gestiona stresul si anxietatea in timpul pandemiei de coronavirus

In timpul pandemiei COVID-19, multi oameni urmaresc constant o avalansa de stiri tulburatoare si se confrunta cu o oboseala emotionala, fizica si mintala, in timp ce stau acasa si practica distantarea sociala. Conform unui sondaj recent, 88% dintre organizatii au incurajat sau au solicitat personalului sa lucreze de acasa, iar izolarea sociala rezultata poate ridica nivelul de stres.

Acum, mai mult ca oricand, sanatatea noastra mintala ar trebui sa fie o prioritate. Recunoasterea stresului si gestionarea acestuia sunt deosebit de importante astazi, deoarece stresul cronic ne ameninta starea de bine si slabeste capacitatea sistemului imunitar de a combate infectiile. De asemenea, stresul poate avea un impact negativ si asupra sanatatii fizice si psihice.

Poti sa iti influentezi starea de spirit

De-a lungul timpului, oamenii au evoluat in fiinte sociale fiind inconjurati de familie, prieteni si grupuri cu interese comune care ii ajuta sa faca fata factorilor de stres ce pot sa apara si sa-si gestioneze sanatatea mintala. Desi acum suntem in era digitala, unde tehnologia ne permite sa ramanem conectati, ne dorim in continuare interactiunea umana prin contact (imbratisare, strangere de mana) si intalniri cu alte persoane, pentru a ne mentine psihicul sanatos.

Traim timpuri incerte si multi oameni simt mai mult stres si ingrijorare, deoarece creste rata somajului, iar preocuparile pentru sanatate devin mai mari. Un sondaj Gallup din 2018 a dezvaluit ca 55% dintre americani au declarat ca au suferit din cauza stresului, aproape 45% au raportat ca s-au ingrijorat foarte mult, iar 22% au declarat ca au experimentat furie. Astazi, stam acasa, incercand sa intelegem multe informatii provenite de la diverse autoritati si organizatii medicale. Nu este surprinzator ca multi dintre noi se confrunta cu anxietate, depresie si alte probleme de sanatate mintala. Desi este important sa ramanem conectati si la zi cu evenimentele actuale, acest lucru poate crea un sentiment mai mare de teama si anxietate. Cu toate acestea, exista modalitati de a face fata stresului care te vor ajuta pe tine si pe cei din jur sa gestionati mai bine astfel de sentimente si sa reduceti grijile.

Toata lumea reactioneaza diferit la stres, asa ca este important sa ne amintim ca ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa gestionezi nivelul de stres in timpul perioadei #stamacasa:

1. Identifica indiciile de stres. Scrasnitul dintilor, cresterea in greutate, durerile de cap, modificari ale dispozitiei, dureri de spate si de gat, noptile nedormite sunt semnale ca te confrunti cu o stare de stres. Identificarea acestor indicii te va ajuta sa stii cand este timpul sa adopti anumite strategii pentru a-ti reduce stresul.

2. Cunoaste factorii declansatori. Daca lucrezi de acasa sau urmaresti stirile si te simti anxios, iritat sau intampini dureri de cap sau dureri de gat, este timpul sa te ridici si sa te deconectezi. Plimba-te, asculta muzica sau gaseste un loc linistit de relaxare. Toate acestea te pot ajuta sa iti resetezi starea mintala si sa te intorci la rezolvarea sarcinilor zilei.

3. Deconecteaza-te zilnic. Planifica pe tot parcursul zilei pauzele de la munca sau de la calculator, citirea sau ascultarea de stiri, inclusiv din social media. A fi conectat la tot ce se intampla in jurul nostru 24 de ore pe zi poate duce la incordare mintala si anxietate. Fa-ti timp sa te relaxezi participand la activitati pentru a rupe monotonia zilei. Interactiunea cu oamenii in care ai incredere pentru a vorbi despre sentimentele tale poate contribui, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit.

4. Gaseste o activitate creativa. Petrece timp reconectandu-te cu distractiile care iti faceau placere sau gaseste o noua activitate sau hobby. Concentrarea pe ceva inedit te poate ajuta sa te relaxezi si sa te energizezi. Ia in considerare incercarea unei retete noi pentru gatit, mersul pe jos, curatenia de primavara sau participarea la un antrenament online pentru a reduce stresul si pentru a te ajuta sa te simti mai revigorat.

5. Respira pentru relaxare. Respiratia naturala implica diafragma. Cand respiram folosind diafragma, stomacul nostru se extinde pe masura ce inspiram si se aplatizeaza cand expiram. Dupa un timp, uitam sa respiram corect si tindem sa ne folosim pieptul si umerii, ceea ce poate duce la respiratii scurte si superficiale si creste astfel stresul si anxietatea. Nu exista un timp mai bun ca cel prezent pentru a incepe sa lucrezi la respiratia ta. Pentru inceput, gaseste un loc linistit unde sa te intinzi. Pune o mana pe piept si cealalta pe stomac. Cand esti gata, inspira incet. Ar trebui sa simti stomacul ca se extinde, iar cand expiri, pieptul ar trebui sa coboare. Exerseaza respiratia de relaxare timp de 20-30 de minute zilnic pentru a-ti reduce nivelul de anxietate si a sustine o stare de calm.

6. Misca-ti corpul. Mentine-te activ. Gaseste o activitate de recreere care iti place. Exercitiul fizic imbunatateste starea generala de sanatate si starea de bine si este o modalitate foarte buna de a combate stresul. Atunci cand faci exercitii fizice, se elibereaza endorfine, substante chimice care ajuta la reducerea perceptiei durerii si la imbunatatirea starii de spirit. Exercitiile fizice regulate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea calitatii somnului, ceea ce la randul sau reduce stresul si oboseala. Daca ai o bratara fitness, stabileste-ti zilnic un obiectiv de 10.000 de pasi. Acesta te va ajuta sa te mentii motivat si iti va da un sentiment de implinire.

7. Ramai conectat. Mentinerea legaturii cu familia si prietenii este esentiala. S-ar putea sa fii izolat fizic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa pierzi legatura cu ceilalti. Incearca sa contactezi zilnic persoanele care sunt importante pentru tine folosind social media si videoconferinte sau telefonand.

8. Pastreaza rutina. In mijlocul schimbarilor pe care nu le poti controla, ramai consecvent cu activitatile de care te ocupi. Daca lucrezi de acasa, stabileste-ti o rutina zilnica. Actioneaza ca si cum mergi la serviciu. Trezeste-te la ora la care o faceai in mod normal si imbraca-te in haine in care sa te simti bine. Nu trebuie sa porti un costum clasic, ci tinute casual. De asemenea, alege un spatiu de birou unde sa nu fii deranjat pentru a putea sa ramai concentrat si nu uita sa iei pauze regulate pe tot parcursul zilei pentru a te relaxa. Multe persoane care lucreaza de acasa tind sa ramana lipite de birourile lor si sunt mai putin active. A lua pauze pe tot parcursul zilei asa cum ai face in mod normal la serviciu iti va oferi un sentiment de control si normalitate.

Este important sa ne amintim ca stresul este comun, reduce productivitatea si ameninta starea de bine fizica si psihica. Informarea si dezvoltarea tehnicilor de combatere a stresului te vor ajuta sa gestionezi si sa iesi mai puternic la finalul acestei perioade.

Articol scris de Dr. Gary Shall, membru in Comitetul Consultativ in Nutritie Herbalife.

Dr. Gary Small este membru al Comitetului Consultativ in Nutritie din 2011. A scris peste 500 de lucrari stiintifice si a primit numeroase premii si onoruri, inclusiv „Premiul Senior Investigator” de la Asociatia Americana de Psihiatrie Geriatrica si „Premiul Weinberg "pentru Excelenta in Psihiatrie Geriatrica de la Asociatia Americana de Psihiatrie. Small este profesor de psihiatrie si stiinte bio-comportamentale, profesor Parlow-Solomon privind imbatranirea la David Geffen School of Medicine la UCLA *, director al UCLA * Longevity Center si director al Diviziei de Psihiatrie Geriatrie la Semel Institute for Neuroscience & Human Behavior .

* Universitatea din California ca si politica nu sustine produse sau servicii specifice. Mentiunile de acreditare Small sunt doar in scopuri de identificare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare