Boli

#beneficii donare sange #donare sange #sange

8 beneficii pe care le ai daca donezi sange

Se spune ca daca donezi sange o data, poti salva trei vieti si, totodata, castigi si tu cateva beneficii. Primul motiv pentru care oamenii aleg sa doneze sange este acela de a ajuta, dar ei au si avantaje de care merita tinut cont.

 

Te simti bine stiind ca faci un bine

Cel mai mare beneficiu al donarii de sange este faptul ca te simti bine cand faci un gest altruist. Altruismul si starea de bine pe care o avem cand facem ceva pentru ceilalti, au beneficii majore pentru sanatate: scaderea tensiunii arteriale, beneficii psihice, lungirea perioadei de viata, etc.

Obtii un control gratuit de sanatate

Fiecare donator trece printr-o evaluare fizica inainte de a i se recolta sange. Acesta include verificarea tensiunii arteriale, a pulsului, a temperaturii si a nivelului hemoglobinei. In unele locuri se verifica si colesterolul. Aceste evaluari nu inlocuiesc un examen fizic amanuntit, dar iti ofera informatii utile despre propria sanatate si sansa de a interveni din timp pentru reducerea tesniunii sau scaderea nivelului colesterolului.

Afli daca ai anemie

Testul de hemoglobina face si el parte din procesul de examinare dinaintea preluarii de sange si iti permite sa aflii daca ai sau nu anemie. Daca nu ai suficinete globule rosii in corp, adica suferi de anemie, pote fi vorba despre o afectiune cronica sau o deficienta de vitamine. Totodata, anemia poate genera alte probleme de sanatate cum ar fi bataile neregulate de inima, deci depistarea ei din timp poate fi un avantaj major, mai ales ca este foarte usor de tratat.

Reduci nivelul de fier

Pentru persoanele sanatoase acest lucru nu este neaparat un avantaj. Insa, pentru cei care sufera de hemocromatoza ereditara, adica au un nivel ridicat de fier, acest lucru este un avantaj major. Fierul in exces poate deteriora organele interne, iar tratamentul pentru hemocromatoza include flebotomia regulata, adica scoaterea sangelui din corp. O donare de sange poate elimina 225 pana la 250 mg de fier.

Afli daca ai infectii cu transmitere sexuala

Imediat dupa donare, sangele colectat este testat pentru o serie de boli, cum ar fi sisiflis sau HIV. Daca sunt probleme, veti fi anuntat. Daca testul iese pozitiv, vei fi rechemat pentru o retestare. Nu folosi, insa, donarea de sanga ca metoda de depistare a afectiunilor cu transmitere sexuala si fa regulat testele necesare.

Afli daca ai boli infectioase

Sangele donat nu este testat numai pentru infectiile cu trasnitere sexuala. De asemnea, el va fi testat pentru virusul West Nile, hepatita B si C, Zika si boala Chagas (care este cauzata de un parazit).

Imbunatateste sanatatea inimii

Studiile au reliefat faptul ca persoanele cu hipertensiune arteriala care au donat sange de patru ori, au sesizat ca tensiunea lor a scazut. De asemenea, exista o terorie conform careia nivelul ridicat de fier poate afecta inima.

Afli ce tip de sange ai

Informatia poate fi utila in cazul unui accident sau o alta situatie de urgenta. De asemenea, este o idee buna sa stii ce tip de sange ai, pentru cazul in care un prieten sau o cunostinta are nevoie de o grupa rara de sange.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare