Boli

#semne hepatita #boli ficat #ficat gras #hepatita

7 semne ca ficatul tau are probleme

Ficatul este unul dintre organele care resimte multe dintre starile noastre fizice si emotionale. Astfel ca daca unul dintre aceste semnale iti suna cunoscut, atunci ar fi cazul sa ii faci o vizita medicului de familie.

Albul ochilor devine galben

Ochii galbeni sunt un semn ca ficatul are probleme si este probabil cel mai specific semn al bolii hepatice. O substanta galbena numita bilirubina este, de obicei, extrasa de ficat din sange pentru a fi indepartata din organism. Insa cand ficatul nu functioneaza asa cum trebuie, poate duce la acumularea de bilirubina, ceea ce duce la ingalbenirea albului ochilor.

Abdomenul se umple cu lichid

Daca te simti mai mereu balonata si abdomenul tau nu scade in dimensiuni ar putea fi vorba despre mai mult decat o obisnuita acumulare de gaze. Presiunea crescuta in interiorul vaselor de sange din jurul ficatului poate duce la acumularea de lichid in abdomen.

Ai hepatita A, B sau C

Cand virusurile sau parazitii infecteaza ficatul, acestea determina inflamatie si reducerea functiei hepatice. Cele mai frecvente tipuri de infectii hepatice sunt virusurile hepatitei. Virusul hepatitei A se raspandeste prin contactul cu fecalele persoanei contaminate sau prin ingerarea alimentelor si a bauturilor contaminate, in vreme ce virusul hepatitei B si cel al hepatitei C sunt cel mai frecvent transmise prin sange, contact sexual sau contactul cu alte fluide din organism.

Ai in continuu mancarimi pe corp

Ficatul bolnav poate provoca mancarime pe tot corpul. Bila este o substanta digestiva produsa de ficat, dar la persoanele cu ciroza biliara primara, bila se poate acumula si poate provoca simptome vizibile, cum ar fi pruritul.

Esti mereu obosita

Persistenta oboselii este aproape intotdeauna un semn ca ceva nu functioneaza corect in corpul tau. Boala hepatica poate provoca acest lucru.

Esti supraponderala

Boala ficatului gras non-alcoolic este tot mai frecventa, in special la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani si in principiu inseamna ca grasimea s-a adunat in jurul acestui organ. Uneori, aceasta duce la ciroza, care este cicatrizarea ficatului.

Esti confuza sau uiti multe lucruri

In vreme ce nu e nimic rau in a mai uita cate ceva din cand in cand, in momentul in care devii confuza, cand trebuie sa iti scrii mereu pentru a tine minte anumite chestiuni e bine sa consulti un medic. Encefalopatia hepatica este o afectiune care poate aparea atunci cand ficatul nu poate elimina in mod adecvat toxinele din organism si apare de obicei la pacientii cu boala hepatica cronica, ciroza sau hepatita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare