Boli

#medicamente #calciu #aspirina #antibiotice

7 greseli frecvente cand iei un medicament

Administrarea incorecta a medicamentelor poate duce uneori la intoxicatii grave si chiar la complicarea afectiunii deja existente, iar din pacate sunt foarte multi oameni care iau medicamente „dupa ureche”, greseala in urma careia unii ajung chiar si la spital.


Iata 7 dintre cele mai frecvente greseli atunci cand iei un medicament.


Nu citesti prospectul


Inainte de a lua orice medicament, este bine sa citesti cu atentie prospectul. Este foarte posibil ca acesta sa fie contraindicat daca suferi de anumite afectiuni. De asemenea, in prospect vei afla care sunt dozele recomandate in functie de varsta, cum si cand trebuie sa iei medicamentul astfel incat efectul sa fie cel scontat.


Iei medicamente la intamplare cand esti gravida


Daca esti gravida si te simti rau, este recomandat sa il suni pe medic inainte de a lua orice fel de medicament, iar daca acesta nu poate fi contactat, cere sfatul farmacistului. Nu trebuie sa te joci cu sanatatea atunci cand vine vorba de viata ta si a bebelusului.


Iei antidiareic , desi ai febra


Daca te confrunti cu diareea si febra in acelasi timp, este foarte posibil sa ai o infectie in organism, asa ca cel mai recomandat este sa chemi un medic si sa eviti sa iei orice fel de pastile. Medicul, in urma unor analize iti va da un diagnostic corect si un tratament adecvat.


Iei zilnic aspirina


Desi se spune ca o aspirina pe zi poate preveni afectiunile cardiovasculare,  consumata zilnic, pe stomacul gol, o pastila de acid acetilsalicilic poate provoca ulcer si sangerari stomacale, putand chiar sa perforeze tubul digestiv . Ia aspirina doar la recomandarea medicului, doar dupa ce mananci si, daca este posibil, in varianta tamponata.


Folosesti antibiotice vechi pentru infectii nou aparute


Daca te confrunti cu o infectie in organism, trebuie sa iei antibiotice recomandate de medic si nu ce ti-a ramans prin casa de la o alta infectie din trecut. In primul rand, nu toate antibioticele sunt bune pentru orice fel de infectie,  iar in al doilea rand, este foarte posibil ca bacteria prezenta in corp sa devina din ce in ce mai rezistenta daca nu i se aplica tratamentul corect.


In momentul in care termini un tratament cu antibiotice, este indicat sa arunci restul de pastile ramase.


Iei calciu pe stomacul gol


Suplimentele pe baza de calciu contin o forma de sare denumita carbonat, iar pentru ca stomacul sa dizolve aceasta substanta, are nevoie de acid clorhidric . De aceea, este recomandat sa mananci bine inainte de a lua un supliment de calciu pentru ca stomacul sa isi formeze tot acidul de care are nevoie.


Opresti tratamentul medicamentos

Studii recente au dezvaluit faptul ca aproximativ 65% dintre pacienti, intrerup tratamentul medicamentos dupa 3 zile de la recomandare pentru ca incep sa se simta mai bine. Totusi, medicii isi incurajeaza pacientii sa continue tratamentul pe toata durata recomandata pentru ca problema sa dispara definitiv.

Sursa foto : wikimedia .org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare