Boli

#diabet #somn #obezitate #cancer #longevitate #atac cerebral #lipsa de somn

7 efecte negative ale privarii de somn

Ai probleme cu somnul si nu te poti odihni bine noaptea? Nu neglija acest aspect, pentru ca in timp pot aparea probleme serioase de sanatate. Daca acum esti tot timpul obosit si nu te poti concentra foarte bine la activitatiile zilnice, in viitor, riscul de a face un atac cerebral creste. Iata care sunt efectele secundare pe care le are lipsa de somn.

1 Risti sa faci cancer

Potrivit unui studiu realizat in 2010, dintre cei 1240 de subiecti testati pentru cancerul de colon, 338 au fost depistati pozitiv, iar acestia dormeau, in medie, mai putin de sase ore pe noapte. Lipsa somnului a fost asociata si cu cresterea recidivelor in privinta cancerului de san. Un somn bun si odihnitor scade riscul aparitiei acestei cumplite maladii.

2 Poti face atac cerebral

Simti nevoia unei tigari tarziu in noapte? Ai parte de o masa copioasa la o ora nepotrivita? Ai grija, vei avea probleme cu somnul si, mai tarziu, vei fi expus unui atac cerebral. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, adultii care si-au facut un obicei din a dormi mai putin de sase ore pe noapte sunt predisupusi sa faca un atac de patru ori mai mult decat cei care se odihnesc normal.

3 Risti sa devii obez

Dormi mai putin, ai timp sa mananci mai multa mancare proasta. Renunta la alimentele de tip fast-food si la bauturile acidulate la 4 dimineata, altfel risti sa devii obez.

4 Esti predispus la diabet

Studiile au aratat ca lipsa somnului afecteaza modul in care organismul foloseste insulina, iar acest lucru poate conduce la aparitia diabetului.

5 Iti pierzi memoria

Esti obosit, nu ai chef de nimic si descoperi ca nici nu-ti amintesti unele informatii banale. Este un alt efect al somnului prost. Mai grav este ca daca o tii tot asa, dupa mai multi ani si creierul tau poate avea de suferit.

6 Ai probleme cu oasele

Osteoporoza poate fi cauzata si de lipsa unui somn bun pe termen lung. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, dupa ce au privat mai multe rozatoare de somn timp de 72 de zile, cercetatorii au descoperit schimbari in densitatea minerala osoasa si a maduvei osoase a animalelor.

7 Poti muri de tanar

Potrivit publicatiei The TIME, se pare ca cei care nu se odihnesc normal mor la varste mai mici, din cauze diferite, decat cei care dorm intre 6,5 si 7,5 ore pe noapte. Un studiu din 2010 afirma ca riscul de a muri in decursul unei perioade de 14 ani creste de patru ori pentru barbatii care se odihnesc mai putin de sase ore pe noapte.

Sursa foto: dawnho.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare