Boli

#melanom #piele #protectie solara #cancer de piele #crema de protectie solara

6 modalitati de a preveni cancerul de piele

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer, cu mai mult de 1 milion de cazuri diagnosticate in fiecare an. Riscul de cancer de piele este partial predeterminat prin genetica si partial crescut prin expunerea in exces la soare, mai ales daca aceasta se incepe inca din copilarie.

Desi nu poti controla genele tale, poti controla fara indoiala cantitatea de raze UV la care pielea ta este expusa care poate proveni atat de la soare, cat si de la aparatele de bronzat (solare).

Vestea buna este ca exista cateva modalitati prin care iti poti proteja pielea de dezvoltarea cancerului. Iata care sunt acestea.
 

Incepe protectia solara din timp


Daca ai un copil si il expui la razele soarelui, aplica-i crema cu protectie impotriva ultravioletelor chiar daca are cateva luni si nu ai de gand sa il tii mult timp la soare. Pielea alba a bebelusilor si a copiilor in general este mult mai supusa arsurilor in perioada copilariei.
O educatie buna in acest sens facuta inca din copilarie, il va scuti pe micutul tau de multe probleme la maturitate.
 

Evita orele de varf


Chiar daca iti doresti sa te intorci acasa cu un bronz impresionant desi stai la mare doar un weekend, ar fi bine sa te feresti totusi sa te expui in intervalul orar 11 – 16. In aceasta perioada, soarele emite cele mai puternice si nocive ultraviolete si in mod sigur te vei alege doar cu o piele rosie, arsa de soare.
 

Apilca regulat crema de protectie solara


Medicii recomanda sa folosim in mod regulat crema impotriva UVA si UVB atunci cand stam la soare chiar si 20 de minute. Alege un produs cu SPF 15 sau chiar mai mare chiar daca ai o piele maslinie. Nu uita ca aceasta crema nu impiedica doar bronzarea, ci creaza un filtru protector impotriva razlor nocive.
 

Foloseste crema in mod regulat


Stiai ca protectia solara dispare dupa aproximativ 80 de minute (indiferent ca intri sau nu in apa) si ca reaplicarea acesteia este obligatorie? Daca ai de gand sa stai la soarea o perioada indelungata, ia crema cu SPF in geanta si reaplic-o cel tarziu la o ora si jumatate.
 

Poarta imbracaminte si accesorii de protectie


Daca de exemplu vrei sa mai stai pe plaja, desi este ora 12, adaposteste-te sub o umbrela suficient de mare si poarta o camasa de in sau bumbac. De asemenea, ochelarii cu filtru ridicat UV sunt o necesitate, mai ales ca ochii sunt extrem de sensibili la razele UV, motiv pentru care chiar si in saloanele de bronzat se inmaneaza ochelari de protectie clientelor.
 

Cunoaste-ti pielea


Examineza-ti pielea in mod regulat si acorda mare atentie alunitelor. Schimbarile de culoare sau marime a acestora, dar si alte anomalii ale pielii necesita un consult de specialitate. De asemenea, o verificare la un salon dermatologic o data la cateva luni este bine venita, mai ales daca ai foarte multe alunite sau pielea alba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului