Boli

#persoane depresive #persoane depresie #depresie

6 lucruri pe care sa nu le spui niciodata unei persoane care sufera de depresie

Depresia este o boala grava cu consecinte nefaste asupra psihicului unui om. De aceea modul in care cei din jur se poarta cu oamenii cu depresie este important. Iata cateva lucruri pe care sa nu le spui niciodata unei persoane care sufera de depresie:

1. "Haide, inveseleste-te!"

Atunci cand ii spui acest lucru unei persoane care sufera de depresie, poti sa determini reactii neplacute. Pentru cei ce au aceasta situatie, a te inveseli nu este un obiectiv usor de indeplinit, ci dimpotriva. Pentru ei este extrem de greu sa treaca peste starile interioare si sa ajunga sa zambeasca. Arata deci o lipsa de respect pentru momentul prin care ei trec. Ceea ce poti sa faci in schimb este sa le spui: "Imi pare rau ca nu te simti bine. Pot sa fac ceva care sa te ajute?”.

2. "Este totul in capul tau!"

A diminua situatia grava in care se afla nu face decat sa inrautateasca ceea ce ei experimenteaza. Depresia se simte ca fiind o situatie fara sfarsit, asadar trebuie sa fie tratata cu seriozitate din partea celor din jur. A spune cuiva ca este totul doar in capul lor, poate sa aduca suferinta in plus. Ceea ce poti sa faci este sa spui: "Ma straduiesc sa inteleg tot ce se intampla cu tine".

3. "Nimeni nu a spus ca viata este corecta"

A afirma acest lucru poate sa intareasca ideea pe care ei o au deja in fiecare clipa a vietii, conform careia totul este negru si nimic nu are iesire. Pe deasupra, li se atrage atentia asupra unui alt aspect negativ in fata carora se simt neajutorati. Ceea ce poti sa spui este: "Inteleg ca te doare si admir faptul ca te straduiesti sa faci fata situatiei".

4. "Alte persoane sunt mai rau decat tine!"

Nu este bine sa faci comparatii. Cu siguranta ca vei gasi situatii mai rele de viata, iar acestea ii vor face pe cei in suferinta sa se simta si vinovati pentru ceea ce simt si traiesc. Acest lucru ii va adanci in nefericire. Ce poti sa spui este: "Inteleg ca treci prin ceva greu si oricine ar fi in situatia ta ar simti la fel".

5. "Ce zi frumoasa este!" Cu scopul de a oferi o falsa incurajare

Falsele incurajari nu pot sa determine senzatia ca nu sunt intelesi sau ascultati. De asemenea nici un om cu depresie nu vede acelasi lucru ca unul care este intr-o situatie buna emotionala. Ei nu pot sa se bucure de nimic si de aceea se simt ignorati in ceea ce priveste modul in care traiesc interior situatia. Ceea ce poti sa faci este sa spui: "Pot sa vin sa iti tin companie?".

6. "Trebuie sa iesi afara mai mult"

Desi este spus cu intentii pozitive, varianta corecta care ii poate ajuta mai mult este: "Ai vrea sa mergi la o plimbare alaturi de mine?"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului