Boli

#boli #boli psihice #dementa #semne dementa

5 semne surprinzatoare care te ajuta sa-ti dai seama din timp daca suferi de dementa

Exista din ce in ce mai multe dovezi ca micile schimbari care apar in comportamentul uman in ceea ce priveste mersul pe jos, mestecarea alimentelor sau orele de somn pot reprezenta indicatorii ai dementei.

Dementa este caracterizata prin pierderea progresiva a functiei cognitve, odata cu distrugerea celulelor creierului. Printre principalele simptome ale dementei se numara schimbari de personalitate, pierderi de memorie, neglijarea igienei personale si probleme de vorbire sau socializare.

Desi boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza pentru declansarea dementei, aceasta afectiune poate fi declansata si de un atac cerebral, consumul pe o perioada indelungata a unor substate, boala Parkinson, rani puternice la nivelul capului, dar si multe ale probleme de sanatate.

Insa, cu mult inainte ca semnele evidente care anunta dementa sa-si faca aparitia, exista anumita schimbari in comportamentul oamenilor care pot semnala dezvoltarea acestei boli.


1. Probleme in a mesteca alimente dure

Felul in care musti dintr-un mar poate fi un semn ca dezvolti dementa, se arata intr-un studiu publicat in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie. Studiul a fost realizat pe un esantion de 577 de persoane cu varste de peste 77 de ani si concluziile au fost ca cei care au probleme in a mesteca alimentele tari, precum merele, au un risc crescut de a dezvolta dementa.

O posibila explicatia data de oamenii de stiinta din Suedia pentru aceasta cauza a dementei a fost ca mestecatul este mai greu pentru persoanele care au mai putini dinti sau deloc si, pentru ca mesteca mai putin, fluxul de sange catre creier este redus, ceea ce duce la cresterea riscului de a declansa dementa.


2. Mers agale

Modul in care mergi poate prezice riscul de a dezvolta dementa, se arata intr-un raport prezentat la Conferinta Asociatiei Internationale de Alzheimer din 2012. Mai multe studii prezentate au aratat o legatura intre anomaliile mersului pe jos si semnele declinului functiei cognitive. S-a aratat astfel ca persoanele care merg intr-un ritm lent au un volum mai mic al creierului, ceea ce este specific pentru persoanele care sufera de dementa.


3. Probleme cu somnul

Programul de somn pe care il ai in prezent poate duce la declansarea dementei. Ca urmare a unui sudiu publicat in 2011 pe un esantion de 1.300 de femei sanatoase cu varste de peste 75 de ani, urmarite pe o perioada de cinci ani, s-a observat ca 39% dintre ele au dezvoltat o forma de insuficienta renala usoara sau dementa. Cercetatorii au aratat ca femeile cu un ritm circadian mai lent (desfasoara mai putine activitati fizice in timpul zilei) sunt cu 80% mai predispuse la a dezvolta cele doua afectiuni, spre deosebire de cele care au fost active in timpul zilei.


4. Probleme cu greutatea

Supraponderalitatea este in stransa legatura cu multe probleme medicale: diabet de tip 2, boli ale inimii sau artrita. Pe langa aceastea, un studiu publicat in 2011 a aratat ca exista o legatura puternica intre indicele de masa corporala ridicat si riscul de a dezvolta dementa.


5. Depresie

Tristetea nu este daunatoare doar pentru starea ta emotionala, ci s-a dovedit ca depresia poate avea repercusiuni si asupra creierului. Un studiu care a evaluat 13.000 de persoane in decursul a sase ani a aratat ca cei care sufera de depresie tarzie au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte Alzheimer, in timp ce aceia care au suferit de depresie si in anii tineretei, dar si mai tarziu sunt de trei ori mai predispusi la a dezvolta dementa vasculara.

Sursa foto: charphar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare